5 reguli pentru un stil de viață sănătos

Dietele de slăbit promit să facă minuni și de cele mai multe ori chiar fac, mai ales pentru că se potrivesc perfect cu ritmul alert al societății actuale. Dar, ați observat că rezultatele nu țin pe termen lung? S-a întâmplat să slăbiți rapid 5-10-20kg în urma unei diete bine și corect ținute, însă să puneți kilogramele înapoi la loc, la fel de repede, după ce ați terminat dieta?

De-a lungul experienței noastre am întâlnit foarte multe astfel de cazuri, de aceea insistăm pe faptul că răspunsul constă în abordarea unui stil de viață corespunzător, care însă nu trebuie ținut câteva luni cum procedăm în cazul unei diete, ci întreaga viață.

În cele ce urmează voi descrie 5 reguli esențiale, care pe lângă scăderea în greutate, ne vor tine departe de bolile cronice precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare.

1. Stabilește-ți un orar al meselor și respectă-l, evitând gustările suplimentare

Într-un regim alimentar sănătos si echilibrat trebuie să existe trei mese principale și maxim două gustări, cu condiția să fie aproximativ 2-3 ore pauză intre mese. Rolul gustărilor este acela de a controla aportul caloric, prin temperarea senzației de foame, însă de cele mai multe ori ajungem să avem ,,ronțăieli’’ mai calorice decât mesele principale. Așadar, dacă nu poți scoate gustările din alimentația ta, alege alimente sănătoase, echilibrate energetic și caloric: un fruct, o mână de nuci, brânzeturi slabe, sticksuri de legume, 1-2 biscuiți integrali etc. Dacă ocazional iți este poftă de o prăjitură sau o înghețată, este in regulă să mănânci o porție mică, dar fără să faci din asta un eveniment zilnic.

2. Consumă fructe și legume în fiecare zi

Ghidurile recomandă să consumăm 3 porții de legume și 2 porții de fructe pe zi, în felul acesta asigurându-i corpului necesarul de fibre, vitamine și minerale. O porție este echivalentul unui fruct mediu (măr, portocală), 2 fructe mici (prune, caise), jumătate de cană de zmeură sau cireșe, 1 cană de frunze sau jumătate de cană de legume rase, tocate sau gătite.  Câteva idei care ne pot ajuta să ajungem la cantitatea de fructe și legume recomandată sunt:    

  • adaugă dimineața bucăți de fructe în cereale sau în iaurtul simplu sau ia cu tine o banană/un măr pe care să le consumi în drumul spre serviciu
  • adaugă la fiecare prânz o salată sau o garnitură de legume
  • consumă la cină o supă cremă de legume sau o salată de vară 

3. Hidratează-te corespunzător și alege mereu apa!

Hidratarea corespunzătoare este vitală într-o alimentație sănătoasă, deshidratarea ducând la scăderea volumului sangvin care afectează oxigenarea creierului și a țesuturilor. Toate acestea pot duce la senzație de oboseală, la dureri de cap sau la scăderea capacității de concentrare. Alege însă sa nu iți bei caloriile, ci să consumi doar apă. Nu uitați că într-o cutie de suc (330 ml) se află aproximativ 7 cuburi de zahăr, iar o sticlă de 2 litri ajunge să conţină până la 50 de cuburi de zahăr. Alegând apa, elimini din start o cantitate mare de calorii din dieta ta.  

4. Evită produsele nocive

Alimentele dăunătoare sunt cele care au în compoziție grăsimi trans și saturate sau cantități mari de sare sau zahăr, fără să aducă un aport satisfăcător de vitamine și minerale. Dintre acestea cele mai importante sunt produsele de patiserie, margarina, prăjiturile, chipsurile, napolitanele, mezelurile etc.  Cu siguranță nu este ușor să le reziști, însă trebuie să încercăm să nu le consumăm des și să le consumăm în cantitate mai mică. Astfel, data viitoare când ieși în oraș poate că este mai bine să împarți desertul cu prietenii.    

5. Evită zahărul

Fie că este vorba de zahăr alb granulat sau brun, sirop de porumb, fructoză, melasă etc, zahărul nu aduce niciun aport nutritiv, ajungând să nu consumăm altceva decât calorii goale, care ne cresc rapid secreția de insulină și ne predispun la multe afecțiuni precum dislipidemie, obezitate sau insulinorezistență. Astfel, dacă obișnuiai să pui 2 pliculețe de zahăr în cafea, alege să pui doar unul și treptat renunță și la acela. Citește eticheta alimentelor și alege să cumperi alimente fără zahar adăugat.    

Lista cu sfaturi poate continua, însă începând cu acestea 5 putem observa rapid o îmbunatățire a stării de sănătate, atât fizice, cât și psihice.

Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *