Cum să ai grijă de arterele tale
Odată cu înaintarea în vârstă și îmbătrânirea organismului nostru, vasele de sânge devin mai rigide, se adaptează ceva mai greu la schimbările de presiune și se pot de asemenea îngusta prin formarea de plăci de aterom. Aceste modificări duc la un risc cardiovascular crescut (risc ridicat de infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, tromboze venoase, arteriopatii).
Ce putem face pentru a preveni sau încetini îmbătrânirea vaselor noastre?
Capacitatea vaselor de a se dilata corespunzator pare să fie mai bună, cam de 4 ori mai bună la cei care au o dietă vegetariană comparativ cu cei omnivori. Considerând că vegetarienii sunt mai slabi și per total par să ia decizii mai bune legate de stilul de viață, putem crede că această activitate optimă a vaselor se datorează altor factori și nu doar excluderii cărnii din dietă.
Ei bine, nu! Pentru a combate această idee, s-a realizat un studiu în care persoanele participante, atât vegetarieni cât și omnivori, au fost alese astfel încât să se asemenea foarte mult în ceea ce privește stilul de viață: nefumători, cam cu aceeași greutate corporală, cu aceeași tensiune arterială și colesterol. În urma studiului, vegetarienii au câstigat detașat concursul „cine are cele mai bune artere”. Mai mult decât atât, între numărul de ani de dietă vegetariană și bunăstarea funcței arteriale s-a constatat o relație direct proporțională și concluzia studiului a fost că dieta vegetariană, singură, duce la reducerea riscului cardiovascular și a mortalității cardio-vasculare. Această dietă nu doar menține o funcție arterială bună ci pare să o îmbunătățească.
Este carnea în sine de vină pentru afectarea vaselor noastre?
Nu. Se pare că grăsimile saturate sunt cele care înrăutățesc funcția arterială în doar câteva ore de la consum. Nucile, semințele, avocado îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge, chiar dacă sunt bogate în grăsimi, ele conținând grăsimi nesaturate.
Dar dacă mâncăm un sandviș… cu nuci?
Se pare că nucile au puterea de a contracara efectele negative ale… salamului din sandviș. Același efect se remarcă după consumul de afine alături de mese bogate în grăsimi de origine animală, zahăr, alimente procesate. Fără afine se detectează o scădere semnificativă a funcției vasculare la 6 ore după masă în timp ce adăugând 250 g afine la masa ‘’nesănătoasă’’, apare un boost al funcției vasculare. Din păcate în cazul căpșunilor nu s-a obținut același efect, afinele câștigând titlul de cele mai benefice fructe de pădure.
Într-un alt studiu s-a comparat efectul asupra microcirculației inimii a unei mese bogate în lipide (100 g lipide din care 50 g saturate și 300 mg colesterol) cu cel a unei mese bogate în carbohidrați sănătoși (din fructe și legume) și săracă în lipide (10 g grăsimi din care 2 g saturate și 6 mg colesterol), mesele având același număr de calorii. După 5 ore de la o singură masă bogată în lipide, la examenul Doppler s-a evidențial reducerea fluxului de sânge la nivelul coronarei descendente anterioare și de asemenea a fluxului de rezervă al inimii (cu aproximativ 0,79%), în timp ce după consumul mesei cu același număr de calorii însă săracă în lipide apare o creștere cu 0.07%. Fluxul de rezervă se referă la arterele din jurul celor principale, artere care au capacitatea de a se dilata și de a crește perfuzia inimii atunci când există obstrucție parțială sau totală. Reprezintă deci capacitatea inimii de a compensa atunci când fluxul este afectat.
Un alt studiu în care s-a urmărit fluxul sangvin la nivelul vaselor retinei a arătat că în timpul dietelor bogate în lipide saturate, vasele au un flux mai redus, în timp ce după 4 săptămâni de dietă săracă în grăsimi și/sau adăugând medicamente hipolipemiante, acest flux este ameliorat considerabil.
Ce se întâmplă dacă facem sport după o masă bogată în grăsimi saturate?
Atunci când consumăm alimente bogate în grăsimi de origine animală, postprandial apare inflamație din cauza creșterii nivelului de trigliceride în sânge. O oră de activitate fizică moderată sau două ore de activitate fizică mai ușoară par să îndepărteze aceste efecte ale mesei nesănătoase. Fereastra de timp în care ar trebui să facem sport pentru anularea efectelor nocive al unei astfel de mese este de 18 ore înainte și o oră jumatate după masă, iar dacă nu facem sport constant aceste efecte benefice se reduc considerabil.
Pe lângă grăsimile saturate din lactate, carne și alimente fast-food, un alt răufacator în ceea ce privește funcția arterială este sarea în exces, având ca efect perturbarea funcției arteriale independent de alți factori.
În concluzie, nu este vorba despre mâncat doar frunze și semințe atunci când vine vorba de sănătate, ci despre a avea echilibru în alimentație și stil de viață. Reducerea aportului de grăsimi saturate este extrem importantă și nu trebuie să renunțăm la carne și lactate complet ci doar să alegem variantele de carne slabă și lactate cu puține grăsimi și în același timp acestea să nu reprezinte mare parte din dieta noastră. De asemenea, ne putem face pofta din când în când cu o masă „nesănătoasă” dar, poate ar fi bine să o asociem cu alimente antidot sau cu o porție bună de efort fizic.