Toți suntem familiarizați cu termenul de antioxidanți și cu efectele benefice asupra sănătății pe care le au aceștia. Se spune că antioxidanții pot încetini procesul de îmbătrânire și au efecte anticancerigene. Există și numeroase suplimente alimentare pe bază de antioxidanți. Ce ne spun totuși studiile despre efectele acestora? Care sunt substanțele cu efect antioxidant? În ce alimente găsim antioxidanți? Sunt utile suplimentele alimentare pe bază de antioxidanți? La toate aceste întrebări veți găsi răspunsul în articolul de mai jos.
Antioxidanții sunt substanțe ce se găsesc în diverse alimente sau în suplimente alimentare. Vitamina C și E, seleniul și carotenoizii (beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina) sunt exemple de antioxidanți.
Alimentele cele mai bogate în antioxidanți sunt fructele și legumele. Este dovedit că persoanele care consumă multe alimente vegetale au un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet și cancere, însă nu se poate afirma cu siguranță că antioxidanții și nu alte substanțe conținute de acestea reprezintă factorul protector.
Radicalii liberi sunt substanțe foarte instabile din punct de vedere chimic, proveniți fiziologic în urma efortului fizic și a digestiei alimentelor. Există și surse exterioare ca fumatul, poluarea, expunerea la soare, radiația cosmică care produc radicali liberi. Efectul acestora este stresul oxidativ, fenomen care duce la leziuni ale celulelor, fiind implicat în apariția unor boli precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare, cancere, Alzheimer, Parkinson, cataractă și degenerescență maculară. În laborator antioxidanții s-au dovedit utili în combaterea acestor efecte nocive, însă nu este clar dacă prin consumul unor cantități mari de antioxidanți din suplimente alimentare obținem acest efect. Mai mult, se pare că prin consumul unor cantități mari de antioxidanți, putem experimenta efecte nedorite.
În testele realizate în laborator s-a dovedit ca antioxidanții reacționează cu radicalii liberi, neutralizându-i. De la această premiză au luat naștere alte studii pentru a înțelege mai clar efectul antioxidanților.
În mai multe studii unii participanți au primit placebo (produs care arată la fel, dar nu conține substanța studiată), iar ceilalți au primit antioxidantul asupra căruia se desfășura cercetarea.
Rezultate obținute sunt variate, astfel încât: într-un studiu s-a observat că suplimentele cu beta-caroten au crescut incidența cancerului pulmonar la persoanele fumătoare, în altul s-a observat că vitamina E nu reduce riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau degenerescența maculară asociată vârstei. Într-un alt studiu cu 8000 de participanți, suplimentele de vitamina C, E sau beta-caroten nu au redus riscul de face un infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet zaharat sau cancer. Există însă un studiu care demonstrează eficacitatea antioxidanților (combinație de vitamina C, E si betacaroten) în reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară asociată vârstei, mai ales dacă sunt suplimentați si acizii grași omega 3, luteina și zeaxantina.
Vitamina C: broccoli, varza de Bruxelles, conopidă, grapefruit, salată, kiwi, citrice, ardei, roșii, cartof dulce.
Vitamina A: lactate, ouă și ficat.
Beta-caroten: Mango, morcovi, spanac.
Luteină: Roșii, pepene roșu.
Seleniu: Orez, grâu, cereale integrale, oleaginoase, ouă, brânză și legume.
Vitamina E: Oleaginoase și semințe, uleiuri vegetale, legume verzi, salate.
Zinc: Vită, pui, scoici, creveți, semințe de dovleac, năut, caju.
Compuși fenolici: Quercetină (mere, vin roșu, ceapă), catechine (ceai, cacao, fructe de pădure), resveratrol (vin roșu și alb, struguri, fructe de pădure, alune), condimentele, antocianine (afine, zmeură)
În concluzie, suplimentele alimentare nu țin locul unui stil de viață echilibrat și sănătos. O persoană care dorește să folosească suplimente alimentare ar trebui să discute cu o persoană calificată în a oferi informații despre suplimente alimentare, preferabil un medic. Femeile care vor să rămână sau care sunt gravide, trebuie să fie foarte atente la tot ce consumă și ar trebui să colaboreze îndeaproape cu medicul în a cărui supraveghere se află. Este important de avut în vedere ca unele substanțe conținute în suplimente pot interacționa cu diferite medicamente scăzându-le eficacitatea sau crescându-le toxicitatea.