Antioxidanții… supraestimați?

Toți suntem familiarizați cu termenul de antioxidanți și cu efectele benefice asupra sănătății pe care le au aceștia. Se spune că antioxidanții pot încetini procesul de îmbătrânire și au efecte anticancerigene. Există și numeroase suplimente alimentare pe bază de antioxidanți. Ce ne spun totuși studiile despre efectele acestora? Care sunt substanțele cu efect antioxidant? În ce alimente găsim antioxidanți? Sunt utile suplimentele alimentare pe bază de antioxidanți? La toate aceste întrebări veți găsi răspunsul în articolul de mai jos.

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt substanțe ce se găsesc în diverse alimente sau în suplimente alimentare. Vitamina C și E, seleniul și carotenoizii (beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina) sunt exemple de antioxidanți.

În ce alimente găsim antioxidanți?

Alimentele cele mai bogate în antioxidanți sunt fructele și legumele. Este dovedit că persoanele care consumă multe alimente vegetale au un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet și cancere, însă nu se poate afirma cu siguranță că antioxidanții și nu alte substanțe conținute de acestea  reprezintă factorul protector.

Radicalii liberi, stresul oxidativ și antioxidanții

Radicalii liberi sunt substanțe foarte instabile din punct de vedere chimic, proveniți fiziologic în urma efortului fizic și a digestiei alimentelor. Există și surse exterioare ca fumatul, poluarea, expunerea la soare, radiația cosmică care produc radicali liberi. Efectul acestora este stresul oxidativ, fenomen care duce la leziuni ale celulelor, fiind implicat în apariția unor boli precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare, cancere, Alzheimer, Parkinson, cataractă și degenerescență maculară. În laborator antioxidanții s-au dovedit utili în combaterea acestor efecte nocive, însă nu este clar dacă prin consumul unor cantități mari de antioxidanți din suplimente alimentare obținem acest efect. Mai mult, se pare că prin consumul unor cantități mari de antioxidanți, putem experimenta efecte nedorite.

Utilizarea suplimentelor pe bază de antioxidanți.

În testele realizate în laborator s-a dovedit ca antioxidanții reacționează cu radicalii liberi, neutralizându-i. De la această premiză au luat naștere alte studii pentru a înțelege mai clar efectul antioxidanților.

În mai multe studii unii participanți au primit placebo (produs care arată la fel, dar nu conține substanța studiată), iar ceilalți au primit antioxidantul asupra căruia se desfășura cercetarea.

Rezultate obținute sunt variate, astfel încât: într-un studiu s-a observat că suplimentele cu beta-caroten au crescut incidența cancerului pulmonar la persoanele fumătoare, în altul s-a observat că vitamina E nu reduce riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau degenerescența maculară asociată vârstei. Într-un alt studiu cu 8000 de participanți, suplimentele de vitamina C, E sau beta-caroten nu au redus riscul de face un infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet zaharat sau cancer. Există însă un studiu care demonstrează eficacitatea antioxidanților (combinație de vitamina C, E si betacaroten) în reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară asociată vârstei, mai ales dacă sunt suplimentați si acizii grași omega 3, luteina și zeaxantina.

De ce nu sunt atât de eficiente suplimentele pe bază de antioxidanți?

  1. Efectele benefice pe care le are o dietă bogată în fructe și legume, nu sunt datorate numai antioxidanților, dar și altor substanțe conținute în acestea. De asemenea, este posibil ca și alte alegeri în ceea ce privește stilul de viața să contribuie la menținerea sănătății.
  2. Efectele unor cantități mari de antioxidanți concentrați în suplimente, ar putea avea efecte diferite în organism față de cantitățile mai mici conținute în mâncare.
  3. Compoziția chimică a antioxidanților alimentari este diferită decât cea a celor din suplimente. De exemplu, în alimente există 8 forme diferite ale vitaminei E, pe când în suplimente în general e folosită doar una.
  4. Relația dintre boli și radicalii liberi în unele situații a fost înțeleasă greșit. Există situații în care înlăturarea radicalilor liberi poate face mai mult rău decât bine.
  5. Este posibil ca în aceste studii suplimentele alimentare să nu fi fost administrate pe o perioadă suficient de lungă de timp pentru a preveni apariția unor boli ca cele cardiovasculare, care se dezvoltă în mulți ani.
  6. Participanții la aceste studii au fost persoane din populația generală sau persoane la risc pentru anumite boli. Aceștia nu erau supuși unui stres oxidativ major (producere de radicali liberi), astfel încât aceste persoane ar beneficia mai mult de suplimente pe bază de antioxidanți.

Antioxidanții în alimente

Vitamina C: broccoli, varza de Bruxelles, conopidă, grapefruit, salată, kiwi, citrice, ardei, roșii, cartof dulce.

Vitamina A: lactate, ouă și ficat.

Beta-caroten: Mango, morcovi, spanac.

Luteină: Roșii, pepene roșu.

Seleniu: Orez, grâu, cereale integrale, oleaginoase, ouă, brânză și legume.

Vitamina E: Oleaginoase și semințe, uleiuri vegetale, legume verzi, salate.

Zinc: Vită, pui, scoici, creveți, semințe de dovleac, năut, caju.

Compuși fenolici: Quercetină (mere, vin roșu, ceapă), catechine (ceai, cacao, fructe de pădure), resveratrol (vin roșu și alb, struguri, fructe de pădure, alune), condimentele, antocianine (afine, zmeură)

În concluzie, suplimentele alimentare nu țin locul unui stil de viață echilibrat și sănătos. O persoană care dorește să folosească suplimente alimentare ar trebui să discute cu o persoană calificată în a oferi informații despre suplimente alimentare, preferabil un medic. Femeile care vor să rămână sau care sunt gravide, trebuie să fie foarte atente la tot ce consumă și ar trebui să colaboreze îndeaproape cu medicul în a cărui supraveghere se află. Este important de avut în vedere ca unele substanțe conținute în suplimente pot interacționa cu diferite medicamente scăzându-le eficacitatea sau crescându-le toxicitatea.

Ovidiu Parfeni
Ovidiu Parfeni
Medic Rezident Endocrinologie
Tehnician nutriționist și Psihonutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *