Beneficiile ceaiului

Considerat de mii de ani un simbol al armoniei și al ospitalității, ceaiul a atras atenția multor cercetători, care i-au descoperit și numeroase beneficii pentru sănătate.

Ceaiul clasic se obține din infuzarea frunzelor uscate ale plantei numită științific Camellia Sinensis, care crește spontan mai ales în zonele tropicale și subtropicale. O altă categorie este ceaiul denumit ,,tizana’’ care se referă la infuziile obținute din fructele, florile, mugurii, frunzele sau rădăcinile diferitelor plante. În acest fel se extrag substanțele active din plante, rezultând băuturile cu calități curative particulare.

Beneficiile ceaiului se datorează în primul rând fitonutrientilor (polifenoli, flavonoide), cu proprietăți antioxidante, ce oferă numeroase beneficii, de la prevenirea îmbătrânirii până la protecție cardiovasculară și creșterea imunității.

În funcție de gradul de prelucrare si de oxidare se diferențiază 5 tipuri de ceai, cu proprietăți particulare:

  • Alb: se obține doar prin uscarea frunzelor la o temperatură relativ scăzută; pentru că prezintă cel mai mic grad de procesare, are cele mai puternice proprietăți anticancerigene.
  • Verde: după ce sunt recoltate, frunzele de ceai sunt preparate la abur, uscate și rulate; procesele oxidative nu au loc, de aceea se menține culoarea verde și este impedicata inactivarea antioxidanților. Este bogat în catehine, un tip de flavonoizi cu acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și antiaterogenă. Consumat dimineața, când metabolismul lucrează la capacitate maximă, ceaiul verde contribuie la stimularea acestuia, favorizând buna funcționare a organismului.
  • Oolong: stadiu intermediar intre ceaiul verde și cel negru; unele studii spun că ajută la scăderea LDL-colesterolului.
  • Negru: procedeul de obținere a ceaiului negru este mai complex și implică mai multe etape, dintre care măcinarea și oxidarea sunt printre cele mai importante și dau aroma finală a ceaiului negru; conține cafeină și un aminoacid numit L-teanina, care pot să stimuleze capacitatea de atenție și vigilența.
  • Pu-erh: suferă un proces de producție similar cu ceaiul negru, însă cu creșterea procesului de fermentare; prezintă proprietăți antibacteriene și ajută digestia.

În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult despre beneficiile ceaiului Matcha. Numele provine din limba japoneză, unde “ma” înseamnă “pudră, iar “cha” înseamnă “ceai. Profilul unic de nutrienți este dat de procesul de prelucrare: frunzele de ceai sunt acoperite timp de o luna înainte de a fi culese pentru a evita lumina solară, crescând astfel producția de clorofilă, de aminoacizi și dându-i culoarea specifică. Acest tip de ceai are de asemenea un conținut foarte ridicat de catehine, antioxidanți cu rol în prevenirea distrugerii celulare și scăderea riscului de apariție a bolilor cronice. Unele studii îi arată eficiența în creșterea metabolismului, detoxifiere și în îmbunătățirea atenției, memoriei și a timpului de reacție.

Infuziile din plante iau beneficiile plantelor din care sunt preparate. Câteva exemple ar fi ceaiul de mușețel, care este cunoscut pentru atribuțiile sale calmante, cel de ghimbir, care îmbunătățește circulația și ameliorează starea de greață sau cel de mentă, care are efect calmant și ameliorează unele probleme digestive.

Cantitatea de ceai pe care trebuie să o bem pentru a beneficia de toate avantajele acestuia variază de la studiu la studiu, recomandându-se o medie de 2 până la 4 cești de ceai pe zi. Reacțiile adverse ale acestuia se datorează în principal cafeinei. Un consum prea ridicat de ceai pe zi, poate duce la dureri de cap, palpitații, aritmie, probleme digestive sau creșterea tensiunii arteriale.

Atenție la ceaiul băut în timpul mesei pentru că scade absorbția fierului din alimente cu până la 80%. Persoanele cu risc crescut de anemie trebuie să aștepte 1-2 ore după masă, înainte de a bea o ceașcă de ceai.

Pentru că nu este doar despre ceea ce mâncăm, este și despre ceea ce bem, nu uitati să savurați din când în când și o cană de ceai, aceasta fiind plină de beneficii pentru sănătate!

Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *