Beneficiile postului asupra sănătății

Introdus în creștinism în anul 325 la Consiliul de la Niceea, postul reprezintă o perioada de auto-discliplină menită să purifice din punct de vedere spiritual. Însă care sunt avantajele nutriționale ale postului și ce putem face pentru a beneficia din plin de acestea?

În timpul postului sunt excluse din dietă toate alimentele de origine animală, însă pentru o alimentație echilibrată, acestea trebuie înlocuite cu produse adecvate, bogate nutritiv, precum o cantitate crescută de cereale leguminoase (inclusiv soia și derivații săi), legume, fructe, nuci și semințe, grăsimi vegetale, ierburi și condimente. Ar trebui evitate, pe cât posibil, produsele procesate și grăsimile saturate, care se găsesc în multe alimente intens folosite în perioada de post, precum: margarina, produse de patiserie, pateul vegetal etc.

Respectând aceasta simplă regulă, ne putem bucura de o multitudine de beneficii pentru sănătatea noastră:

1. Creșterea cantității anumitor nutrienți alimentari

Eliminând alimentele pe baza de carne, lactate sau ouă, suntem nevoiți să creștem cantitatea de cereale, fructe, legume și leguminoase din dietă, ceea ce contribuie la o creștere automată a mai multor nutrienți precum: magneziu, folat, vitaminele A și E, cantitatea de fibre și fitonutrienti cu acțiune antioxidantă și conținut crescut de vitamina C.

2. Detoxifierea mai eficientă a țesuturilor și regenerarea organismului

O dietă bogată în carne și săracă în fructe și legume poate îngreuna capacitatea proprie a organismului de detoxifiere, de aceea, o dietă vegetariană ținută pe o anumită perioadă de timp ajută la eliminarea toxinelor în exces și a reziduurilor acumulate în organism, ajutând corpul să se regenereze și să se reîncarce de energie.

O regenerare și mai bună a organismului are loc în timpul postului negru, în care celulele senescente (celule moarte care nu-și mai exercită nicio funcție, dar în schimb produc inflamație organismului) sunt eliminate prin autofagie, in locul lor fiind stimulate celulele stem.

3. Scăderea riscului de boli cardiovasculare, neurodegenerative și autoimune

Alimentele de origine vegetală nu au deloc colesterol, acesta găsindu-se doar în grăsimea de origine animală, astfel persoanele care renunţă periodic la grăsimi de origine animală reuşesc să ţină sub control tensiunea arterială, să-şi normalizeze colesterolul si trigliceridele. În plus, consumul mai mare de legume și cereale aduce și un plus de fibre organismului, care pot reduce la rândul lor LDL-colesterolul. Acizii graşi cu lanţ scurt care rezultă în urma acţiunii bacteriilor asupra fibrelor solubile blochează, se pare, sinteza colesterolului în ficat.

4. Reglarea tranzitului intestinal încetinit, cu scăderea riscului de cancer de colon

Acest beneficiu este adus tot de cantitatea mai mare de fibre, consumată în timpul postului. Rolul protector al acestora constă în reducerea expunerii la carcinogenii care traversează colonul prin scăderea concentraţiei acestora şi prin micșorarea duratei tranzitului. Acizii graşi cu lanţ scurt produşi din fibrele ingerate protejează integritatea tractului intestinal.

5. Întărirea autocontrolului

Multe studii arată faptul că abținerea de la un lucru, pe o perioadă determinată de timp, crește atât capacitatea persoanei de a aprecia și a savura acel lucru, cât și puterea de autocontrol.

Nu trebuie să uitam, însă, ca toate aceste schimbări pozitive ale organismului depind doar de noi, de felul în care ne alegem și ne preparăm alimentele pe care urmează să le consumăm și de capacitatea noastră de cumpătare și autocontrol.
Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *