Este cafeaua benefică pentru sănătate?

„Ideile bune încep cu o cafea bună!”

Descoperită încă din secolul XV d. Hr, cafeaua este un mod bun de a-ți începe ziua, un prilej de socializare sau un motiv de răsfăț. Din fericire, cercetările au dovedit că pe lângă gustul bun, un consum moderat de cafea are și numeroase beneficii pentru organism.

Cafeaua se obține din fructele arborelui de cafea. Există numeroase soiuri, cu niveluri de cafeină diferite, însă cele mai răspândite sunt cafeaua arabica și cafeaua robusta.   

Cafeaua Arabica

Originară din Etiopia, este cultivată la scară largă la nivel mondial, reprezentând peste 60% din totalul producției de cafea. Este un soi bogat în arome, foarte parfumat și dulce. Se mai numește și „cafeaua de munte” pentru că cu cât este cultivată la altitudini mai mari (intre 600 și 2000 metri), cu atât crește și calitatea acesteia. 

Cafeaua Robusta

Originară din Africa Centrală și de Vest, poate crește cu succes la altitudini mai mici (0 și 600 metri), însă este mai amară și mai puțin aromată. Este cunoscută pentru cantitatea mare de cofeină pe care o conține (cantitate dublă față de cafeaua Arabica)

Cafeaua decofeinizată se obține prin extragerea cafeinei din boabele de cafea, în proporție de peste 97%.   

Care sunt beneficiile cafelei?

1. Crește nivelul de energie și starea de bine

Cel mai cunoscute beneficii ale cafelei sunt cele de reducere a senzației de oboseală și de creștere a nivelului de energie, datorită substanței numita cafeină. Conform cercetătorilor, cafeaua are acțiune stimulatoare asupra actvitatii cerebrale, crescând vigilența și îmbunătățind memoria și timpul de reacție. Mai mult, un studiu de la Harvard a arătat o scădere a riscului de depresie în rândul persoanelor ce consumă cafea zilnic. 

2. Crește performanța fizică

Cafeina are capacitatea de a descompune grăsimea corporală în acizi grași liberi, care furnizează energie organismului, conservând depozitele de glicogen. Prin facilitarea transportului de calciu, poate crește, de asemenea, contracția musculară.

3. Conține numeroși nutrienți benefici pentru organism

O singură cană de cafea, de 200 ml, conține 11% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B2 și 3% din DZR de magneziu și potasiu. Pe lângă aceștia, cafeaua conține și niacina (vitamina B3) și numeroși antioxidanți, cel mai importat fiind acidul clorogenic, ce reduce inflamația organismului și poate oferi protecție împotriva multor boli cronice, incluzând obezitatea.

4. Scade riscul de diabet zaharat, de boli cardiovasculare și neurologice

Potrivit studiilor, băutorii de cafea au șanse cu 65% mai scăzute de a dezvolta boala Alzheimer și cu 7% mai reduse de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

Consumată în cantități corespunzătoare, cafeaua prezintă multe efecte benefice, însă un adult ar trebui să se limiteze la maxim 3-4 cesti de cafea/zi (o ceașcă de cafea este obținută dintr-o linguriță de pulbere de cafea), echivalentul a maximum 300mg cafeină/zi.

La doze superioare pot apărea efecte adverse precum tulburări de ritm cardiac, insomnie, nervozitate, palpitații, agitație sau tremor. În plus, cafeina consumată după prânz poate perturba somnul.

Zaharul, laptele și orice arome adăugate în cafea o transformă într-o băutură plină de calorii, de aceea, pentru a beneficia de toate avantajele cafelei, savurați-o într-o forma cât mai pură, evitând mixurile în pliculețe.

Nu trebuie să uităm însă, faptul că cei mai importanți factori care au un impact pozitiv asupra sănătății sunt alimentația echilibrată, sportul și menținerea unei greutăți adecvate. Cafeaua este doar un punct în plus față de aceștia.

Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *