Calitatea somnului și alimentația

Somnul este unul dintre factorii cei mai importanți de refacere. Se știe faptul că în cazul sportivilor de elită, diferența se face între cine reușește să se refacă mai repede între antrenamente, pentru a se putea antrena cât mai bine și astfel, să evolueze la potentialul maxim în competiții. Deși avem tendința de a investi din ce în ce mai multe resurse financiare pentru o refacere cât mai eficientă, neglijăm adesea cel mai important și mai puțin costisitor factor al refacerii: somnul.

Somnul influențează puternic numeroase procese fiziologice, capacitatea de învățare, capacitatea de a performa în sport. Somnul ne ajută să ne refacem după toată oboseala acumulată în timpul zilei precedente și ne pregătește de urmatoarea zi. Pe lângă orele pe care le petrecem noaptea în pat, unul dintre cei mai importați indicatori despre somn o reprezintă calitatea acestuia. Astfel putem măsura eficiența somnului făcând un procent între timpul de somn propriu-zis și timpul petrecut în pat. Astfel, dacă adormim mai greu sau dacă ne trezim de multe ori noaptea, eficiența somnului scade, deși orele petrecute în pat sunt suficiente. La un adult, eficiența somnului trebuie sa fie 90%-95%.

Printre multe alte lucruri care pot influența calitatea somnului, alimentația are un rol important în acest sens, in aceasta situatie discutand despre un cerc vicios, intrucat o calitate scăzută a somnului duce la modificări în ceea ce privește metabolismul glucozei și tulburări neuroendocrine. Astfel, este în puterea noastră să rupem acest cerc vicios și să ne îmbunătățim alimentația pentru a reuși să avem un somn odihnitor.

Cercetări recente ne indică faptul că ingestia de carbohidrați (glucide), de anumiți aminoacizi cum ar fi triptofanul sau de alimente bogate în melatonină pot influența într-un mod pozitiv somnul.

Triptofanul este un aminoacid ce ajută la formarea serotoniei, cunoscut și ca hormon al fericirii și la formarea melatoninei, cu rol foarte important în calitatea somnului. Studiile indică faptul că dacă se consumă aproximativ 1 gram de triptofan pe zi, scade durata de timp de când ne punem în pat până când adormim, iar dimineața ne simțim mai odihniți. Alimentele cu un conținut ridicat de triptofan sunt: oul, peștele, carnea de curcan, pui, vită, brânzeturi, semințe, cereale integrale.

Melatonina este un hormon implicat direct în calitatea somnului. Pe lângă creșterea cantității de triptofan, așa cum am discutat mai sus, creșterea cantității de melatonină se poate obține și consumând vișine sau suc de vișine.

Carbohidrații au un rol esențial în asigurarea energiei, pe care o consumăm în întreaga noastră activitate, însă cercetările actuale ne arată că au un rol extrem de important și în creșterea calității somnului. Consumul crescut de carbohidrați, cu o oră înainte de a merge la somn scade timpul petrecut până când adormim și scade și numarul de treziri nocturne. Pentru somn este util inclusiv consumul de alimente bogate în carbohidrați cu absorbție rapidă (alimente din faina integrala – paste fainoase, paine alba; cartofi, orez) cu condiția să nu se consuma cu mai puțin de o oră înainte de a merge la somn. Mai sunt și alte substanțe despre care există diverse mituri că ar crește calitatea somnului, însă acest lucru nu a putut fi dovedit până în prezent.

Sfaturi practice:

  • Evitați alimentele bogate in grăsimi seara la culcare. Acestea scad calitatea somnului.
  • Consumați seara alimente bogate în carbohidrați și proteine. Ajută atât la regenerearea musculara, la refacerea depozitelor energetice cât și la o calitate crescută a somnului.
  • Nu consumați alimente cu o oră înainte de a merge la somn.
  • Consumați oua, carne de curcan/pui, branzeturi și semințe pentru creșterea cantității de triptofan alimentar.
  • Consumați seara suc/smothie de vișine pentru a crește cantitatea de melatonină. Pot fi folosite și vișine congelate, ce pot fi cumparate pe întreaga durată a anului.

Articol publicat inițial pe LaPsiholog.com. Sursă imagine: Freepik.com

Mircea Purcaru
Mircea Purcaru
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Doctorand în știința sportului și educație fizică
Membru în Colegiul Medicilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *