Ceaiul verde – o plantă minune

Ceaiul verde reprezintă una dintre băuturile cele mai sănătoase, iar beneficiile asupra organismului sunt numeroase. El provine din China și poartă această denumire fiindcă frunzele își păstrează culoarea în urma preparării termice și în acest fel și proprietățile antioxidante. Aceste proprietăți sunt date de conținutul crescut de polifenoli și patru tipuri de catechine, care sunt în sine compuși de natură fenolică: epicatechina, epigalocatechina, epicatechina galat (ECG) si epigalocatechina-3-galat (EGCG).

De asemenea, ceaiul verde conține și cafeină, L-teanină, acid folic, betacaroten, flavonoide și alcaloizi, teobromină, teofilină, dimetilxantină, xantină și adenină.

Ceaiul verde este asociat cu o reducere de până la 30% a riscului de a dezvolta cancer mamar, reduce colesterolul rău, procentul de grăsime corporală și valoarea glicemiei și prezintă efect protector împotriva dezvoltării cancerului ovarian și endometrial.

Are efecte benefice asupra imunității și acestea par a avea o întreagă istorie, ceaiul verde fiind folosit anterior pentru creșterea imunității soldaților în vremea febrei tifoide. În zilele noastre s-a demonstrat că cei care lucrează în mediul sanitar și consumă ceai verde, au un risc de a se îmbolnăvi de gripă de 3 ori mai mic față de cei care nu consumă ceai.

Compușii din ceaiul verde stimulează sistemul imunitar ducând la activarea accentuată a unor celule imune= celule T gamma delta, ce fac parte din prima linie de apărare a organismului. De asemenea, aceiași compuși determină creșterea interferonului- moleculă sintetizată de organism pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Dar, cum stimulează ceaiul verde sistemul imun?

Se pare că atât ceaiul verde (mai precis compușii din acesta) cât și, merele, ciupercile și vinul roșu împărtășesc un model molecular comun cu diverse virusuri, bacterii și chiar celule canceroase. Prin consumul acestor alimente și al altora sănătoase, punem în alertă sistemul imun, care se activează atunci când vede anumite patternuri moleculare. Fiind activ însă fără să fie vreun pericol real la orizont, el își va îndrepta atenția spre ce merită și va descoperi mai ușor diversi patogeni sau celule ce s-au transformat malign. Consumând alimente sănătoase ne activăm sistemul imun și ne creștem rezistența în fața infecțiilor și cancerelor.

Studiile arată că ceaiul verde determină creșterea semnificativă a antioxidanților în sânge și stimulează căile de reparare a AND-ului în mai puțin de o oră de la consum. Beneficiile ceaiului verde se extind și asupra sistemului circulator, consumul regulat asociindu-se cu reducerea riscului de boală cardiacă, de accident vascular cerebral și chiar a mortalității în general.

În ceea ce privește efectele anticancerigene, se pare că ceaiul verde are capacitatea de a întârzia debutul mai multor tipuri de cancer, cu aproximativ 7 ani, după cum arată unele studii. Acest efect poate fi pus pe seama creșterii accentuate a concentrației de antioxidanți în sânge determinate de consumul de ceai, antioxidanți care neutralizează radicalii liberi, extrem de nocivi pentru organism. Acest boost de antioxidanți, zilnic, sau chiar de mai multe ori pe zi, nu poate fi decât benefic.

Compușii din ceaiul verde administrați într-o concentrație care s-ar obține prin consumul a 6 căni de ceai pe zi, par a fi benefici mai mult decât în prevenția cancerului, studiile in vitro (în laborator) arătând că determină chiar apoptoza (moarte celulară programată) celulelor canceroase.

Pe lângă creșterea nivelului de antioxidanți din sânge, ceaiul verde determină de asemenea creșterea acestora în salivă, având astfel rol în protecția cavității orale.

Un alt studiu a evaluat efectul aplicării topice a extractelor de ceai verde, la paciente cu leziuni precanceroase cervicale (la nivelul colului uterin). La aproximativ 3 pătrimi din pacientele din grupul ce a primit unguentul cu extract de ceai verde, s-a observat o îmbunătățire a rezultatelor, însă același lucru nu poate fi spus și despre administrarea orală de pastile cu același extract.

Dacă aplicarea topică este atât de benefică, există oare efecte pozitive asupra mucoasei tubului digestiv, cu care acești compuși vin în contact în urma digestiei?

Se pare că da.. in vitro cel puțin. Bacteriile bune de la nivelul colonului fermentează compușii din ceaiul verde și determină apariția unor molecule cu efect protector asupra mucoasei colonului și distructiv asupra celulelor cu anomalii.

Chiar dacă sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă efectele anticancerigene demonstrate in vitro sunt aplicabile, ceaiul verde rămâne o sursă excelentă de antioxidanți și compuși extrem de benefici pentru sănătate. El determină reducerea colesterolului rău, îmbunătățește sensibilitatea la insulină, oferă protecție cardiovasculară (mai ales prin nivelul crescut de catechine), stimulează creșterea ratei metabolismului bazal, intensificând arderile și este un bun adjuvant în menținerea sănătății pielii, fiind găsit adesea în produsele cosmetice.

Raluca Dinu
Raluca Dinu
Medic rezident Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *