Cum putem combate efectele stresului?

Studiie indică faptul că stresul cronic este un factor important de risc pentru sănătatea fizică și mentală. De exemplu, stresul cronic de la locul de muncă poate conduce la depresie, anxietate sau la tulburări de somn.

În ziua de azi, eliminarea completă a stresului din viața noastră pare din ce în ce mai greu de realizat, de aceea singura soluție este să învățam să ținem stresul sub control. Ați observat, însă, faptul că unii oameni par să facă față mai bine stresului cotidian față de alții? Care este secretul lor și cum putem să ne îmbunătățim și noi capacitatea de a controla stresul?

Studiile arata că relația dintre factorii de stres psihosociali și boală este afectată de natura, numărul și persistența factorilor de stres, precum și de vulnerabilitatea biologică a individului (susceptibilitatea genetică), resursele psihosociale și capacitatea sa de coping.

Diferențele individuale în reacțiile la stres (denumite și reactivitate la stres) sunt considerate a fi critice în înțelegerea efectelor stresului asupra sănătății, deoarece pot influența susceptibilitatea unui individ de a dezvolta boli cronice.

Tehnicile eficiente pentru gestionarea stresului sunt variate. Acestea pot include atât intervenții psihosociale, cât și diferite comportamente care îmbunătățesc sănătatea fizică, cum ar fi nutriția adecvată și exercițiul fizic.

În cele ce urmează voi detalia câteva dintre metodele de control al stresului:

1. Identifică sursele de stres din viața ta și dă-ți seama de cele pe care nu le poți schimba

Buddha spunea că „Dacă problema poate fi rezolvată, de ce să-ți faci griji? Daca problema nu poate fi rezolvată, este inutil să-ți faci griji”. Astfel exista elemente în viață care nu se află în controlul nostru, iar în loc să ne stresăm din cauza lor, e mai bine să încercăm să controlăm ceea ce putem, cum ar fi modul în care reacționăm la probleme. De exemplu, poate nu ai cum să schimbi faptul că trebuie mereu să conduci în timpul orelor de vârf, dar ai putea profita de ocazie pentru a te relaxa, a-ți revizui agenda, a asculta muzica sau emisiunea preferată sau pur și simplu a te bucura de timpul pe care îl ai cu tine însuți.

2. Evită recurgerea la obiceiuri nesănătoase pentru combaterea factorilor stresanți

Fumatul, alcoolul, consumul de droguri, mâncatul în exces, dormitul excesiv sau izolarea de prieteni și familie nu fac decât să înrăutățească situația. Concentrează-te pe ceea ce te calmează și te face să rămâi stăpân pe situație.

3. Încearcă să faci cât mai multă activitate fizică

Se pare că sportul este un aliat puternic în lupta contra stresului, prin eliberarea de endorfine, care atenuează durerile și induc în același timp o stare generală de bine.

4. Organizează-ți timpul mai bine

Când ești presat de timp sau în întârziere este mai greu să rămâi calm și concentrat, de aceea se pare că o proastă organizare a timpului crește semnificativ nivelul de stres. Pe lângă aceasta crește probabilitatea să elimini din program chiar lucrurile sănătoase, care te-ar ajuta să-ți menții energia.

5. Fă-ți timp pentru tine!

A avea grija de tine nu este un lux, ci o necesitate, de aceea nu uita de propriile nevoi. Include în programul tău zilnic și un timp special pentru relaxare și odihnă, pentru lucrurile și activitățile care te fac să uiți de problemele zilnice.

Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *