Curmalele – fructe minune?
Curmalele sunt considerate în unele culturi, sursă a vieții. Sunt fructe ce aduc un aport mare de energie și carbohidrați, 100 grame, cam 10 curmale, oferind 275 de calorii. De asemenea, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare și minerale: cupru, mangan, magneziu, fier (consumul de curmale ajută la prevenirea anemiei), potasiul (ajută la buna funcționare a inimii) seleniu, un antioxidant puternic. Sunt bogate, de asemenea, în vitamine A, K și din grupul B și carotenoizi precum luteina, zeaxantina, ce ajută la buna funcționare a retinei și la protecția împotriva degenerescenței maculare. Taninele (flavonoide), precum și antioxidanții polifenolici ajută la lupta împotriva infecțiilor și inflamațiilor.
Deși curmalele sunt alimente integrale, naturale, ele conțin 80% zahăr, mai mult deci decât ciocolata , napolitanele sau alte dulciuri. Alimentele cu conținut mare de zahăr trebuie consumate cu moderație întrucât cresc nivelul glucozei în sânge, nivelul trigliceridelor, intensifică stresul oxidativ și… ne îngrasă. Astfel, s-a realizat un studiu în care participanții au consumat zilnic curmale, timp de o lună. După încheierea perioadei de probă nu s-a observat creșterea glicemiei sau a greutății, dar s-a constatat scăderea nivelului de stres oxidativ și a trigliceridelor, iar concluzia studiului a fost că acest fruct pare să fie un aliment ideal.
Un alt studiu a avut în vedere beneficiile curmalelor asupra usurinței travaliului și nașterii. La acest studiu au participat sute de femei gravide nulipare aflate în ultimele săptămâni de sarcină, ele consumând aproximativ 6 curmale pe zi până la finalul sarcinii.
Rezultatele au arătat o îmbunătățire a maturării cervixului (pregătirea acestuia pentru evenimentul nașterii), similară cu cea a administrării de oxitocină (hormon care este utilizat pentru declanșarea/favorizarea travaliului). De asemenea, în grupul de mămici care au consumat curmale, oxitocina a fost utilizată în doar 20% din cazuri. Acest lucru se datorează faptului că fructele au efect similar oxitocinei și acționează asupra receptorilor de oxitocină.
Aceeași receptori sunt stimulați de oxitocina din corp sau prin administrare pentru a minimiza sângerarea după desprinderea placentei. În cazul în care uterul nu se contractă corespunzător ca răspuns la oxitoxcina din corp, apar sângerări postpartum și aceastea pot fi uneori masive, de aceea se administrează oxitocină intramuscular, pentru a contracta uterul și opri sângerarea. Gradul de sângerare după naștere pare să fie mai mic după consumul a aproximativ 5 curmale pe zi decât după administrarea de oxitocină intramuscular.
Astfel, consumul de curmale în perioada finală a sarcinii (în ultima lună) este considerat aproape un supliment ce nu face rău mamei și nici fătului și ajută la o declanșare mai ușoară și naturală a sarcinii, reducând nevoia de declanșarea prin utilizarea de medicamente, situație care poate fi asociată cu numeroase complicații : hemoragie, hiperstimulare uterină și ruptură uterină. Curmalele de asemenea par a scurta durata travaliului cu aproximativ 2-6 ore.
De asemenea, sunt studii care arată că acestea au efecte antitumorale în cancerul de colon. Colonul este considerat cel mai activ loc din organism din punct de vedere metabolic deoarece găzduiește până la 10.000 miliarde de bacterii. Aceste bacterii trăiesc în armonie și ne mențin sănătoși atunci când le oferim ceea ce ele au nevoie: prebiotice, fibre, polifenoli. Curmalele sunt bogate atât în fibre cât și în polifenoli și consumul acestor fructe favorizează menținerea echilibrului ecosistemului din colon, creșterea numărului de bacterii bune și chiar împiedicarea dezvoltării celulelor canceroase. În 2015 s-au realizat un studiu la care au participat 22 de voluntari sănătoși, împărțiți în 2 grupuri: unul de control și altul în care persoanele au primit câte 7 curmale pe zi timp de 3 săptămâni. După această perioadă s-a observat o creștere a motilității colonului și a numărului de scaune pe zi și totodată s-a detectat reducerea cantității de amoniac din scaun.
Tipul bacteriilor care ne populează intestinul depinde de alimentația noastră. Atunci când consumăm fibre în cantitate suficientă, intestinal este populat de bacterii ‘’bune’’, ce produc acizi grași cu lanț scurt, ce au proprietăți antiinflamatorii și anticanceroase. Produsele de origine animală cresc procentul de bacterii de putrefacție care cresc pH-ul scaunului prin producerea de compuși alcalini ca amoniacul iar studiile arată că un pH crescut al scaunului este asociat cu creșterea riscului de cancer de colon, în timp ce dieta bazată pe plante (care duce la un pH scăzut) este asociată cu o reducere semnificativă a acestui risc.
Curmalele sunt așadar extrem de sănătoase, studiile arătând că au efect antiinflamator, antibacterian, modulator ai hormonilor sexuali, antidiabetic, nefroprotector, antioxidant, antitumoral, hepatoprotector și de favorizare a travaliului și a nașterii. Aceste fructe minune trebuie consumate însă cu moderație dacă ținem la siluetă.