Dukan este o dietă controversată, bazată pe teoria că – nu număratul caloriilor reprezintă cheia spre a slăbi, ci consumul de multe proteine. Există mulți susținători ai acestei diete, însă specialiștii din domeniu trag niște semnale de alarmă asupra efectelor pe care le-ar putea avea un consum excesiv de proteine. Este dieta Dukan o dietă sigură? Eficientă? Ușor de ținut? – vom discuta în cele ce urmează.
Dieta Dukan se bazează pe un consum crescut de alimente bogate în proteine și sărace în calorii. Consumul de lipide si de glucide este redus, astfel organismul fiind forțat să acceseze grăsimile proprii pentru supraviețuire. Urmând dieta Dukan, se spune că în prima săptămână se produce o scădere în greutate cu 5 kg, iar în următoare săptămâni între 1 și 2 kg, până se ajunge la greutatea dorită.
Dieta Dukan are 4 faze:
Răspunsul este da. Dieta Dukan limitează mult alegerile alimentare, mai ales în primele faze și pot apărea reacții adverse ca respirația urât mirositoare, oboseală, gură uscată și constipație.
Conform studiilor, dieta Dukan, nu are o eficiență crescută pentru scăderea ponderală pe termen scurt și lung.
Pe termen scurt o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine nu pare a fi periculoasă, însă pe termen lung lucrurile nu sunt atât de clare. Prin digestia proteinelor se produce o cantitate mare de acid uric care trebuie eliminată. De asemenea, cantitatea crescută de proteine suprasolicită rinichii, acest lucru putând duce la leziuni renale sau agravarea unor leziuni preexistente. Persoanele cu obezitate sau diabet zaharat prezintă un risc crescut de afectare renală în urma unei diete bogate în proteine.
Specialiștii recomandă evaluarea funcției renale înainte de a începe dieta Dukan.
Restricționarea consumului de fructe și de cereale integrale poate avea de asemenea efecte negative asupra sănătății.
Prin restricționarea consumului de fructe și de cereale integrale, dieta Dukan poate aduce deficiențe nutriționale. Consumul de carbohidrați este mai mic decât cel recomandat de specialiști pentru o dietă optimă (27-38% vs 45-65%), cel de fibre este de asemenea mai mic decât cel recomandat (10 g vs 30 g), iar cel de proteine este mult mai mare (45% vs 10-35%).
În concluzie dieta Dukan are efecte modeste pe scăderea în greutate pe termen scurt, însă prețul plătit pentru kilogramele în minus (multe restricții alimentare, presiune asupra rinichilor și riscul de afectare renală la persoanele cu diabet sau obezitate) este prea mare pentru a fi recomandată de specialiști pentru scăderea în greutate.