Dieta flexitariană presupune o alimentație preponderent vegetariană, însă dacă la un moment dat îți este poftă de un burger sau de o friptură, poți ceda tentației. Presupune adăugarea în alimentație a proteinelor de origine vegetală (mazăre, fasole, năut, ouă), a fructelor, legumelor, cerealelor integrale și a condimentelor.
Reducerea consumului de carne scade costurile cumpărăturilor. De asemenea, nu sunt necesare ingrediente exotice pentru gătit, astfel încât cheltuielile nu ar trebui să depășească costul obișnuit al cumpărăturilor săptămânale.
Vegetarienii au în medie o greutate cu 15% mai mică decât nonvegetarienii. Cu cât introducem mai multe legume, fructe și cereale integrale cu atât ne vom simți mai sătui după masă. Carnea și produsele din carne au o densitate calorică mare, iar prin reducerea lor și creșterea alimentelor vegetale, vom obține sațietatea cu mai puține calorii. Nu trebuie neglijat însă și efortul fizic moderat, aproape în fiecare zi, care ar trebui să fie nelipsit în orice dietă.
Plantele conțin mai multe fibre și mai puține grăsimi saturate decât produsele animale, iar acest lucru aduce beneficii pe sănătatea inimii și a vaselor de sânge. De asemenea dieta flexitariană este asociată cu o reducere a riscului de diabet zaharat de tip 2.
Necesarul de proteine, carbohidrați și grăsimi este asigurat. Consumul de grăsimi saturate este redus, iar cel de fibre este ridicat. Fiind o dietă permisivă, nu pune problema nerespectării recomandărilor nutriționale.
În concluzie, dieta flexitariană este sănătoasă, îndeplinește necesitățile de nutrienți ale organismului și este ușor de urmat. Pe internet se găsesc multe sugestii de rețete și practic nu este interzis niciun aliment, mai degrabă este sugerată creșterea consumului de fructe, legume și cereale integrale, iar acest lucru va duce automat la scăderea cantității de carne pentru a respecta numărul de calorii.