Dietă pentru întărirea imunității

Imunitatea este un lucru foarte important pentru organismul nostru. Multe persoane intră în contact cu diverși agenți patogeni însă nu toți se îmbolnăvesc Această variabilitate este dată de mecanismul de apărare al organismului, denumit imunitate. Datorită epidemiei de Covid-19, imunitatea pare a fi mai importantă ca oricând atât pentru populația obișnuită cât și pentru sportivi. Este de dorit sa ajungi sa fii imun, în loc să te ferești, ascunzând-te, sperând ca nu te vei întâlni cu virusul respectiv.

Multe diete promit creșterea imunității și în acest sens apar recomandări privind consumul a tot felul de suplimente alimentare, care garantează că ele sunt soluția. În realitate, foarte puține dintre acestea reușesc să contribuie în mod semnificativ la acest aspect.

Una dintre substanțele care ajuta cel mai mult la stimularea imunității este polifenolul. Aceasta substanța are multe roluri, pe lângă stimularea imunității, precum scăderea glicemiei, scăderea riscului de boli cardio-vasculare.

Mai jos va invităm să găsiți lista cu principalele alimente care conțin polifenoli:

  • Fructe (zmeura, mure, mere, cireșe, prune)
  • Legume
  • Ceai verde
  • Cafea
  • Ciocolata neagra (atenție însă la diversele forme in care poate fi cumpărata, multe dintre ele conținând mult zahar adăugat)
  • Ulei de măsline extra-virgin
  • Cuișoare
  • Nuci
  • Vin roșu (trebuie si aici adăugată o nota, acesta nu trebuie consumat peste limita de siguranța admisa)

De asemenea, la sportivii de performanta, care fac un efort intens, imunitatea scade ușor, dar acest aspect poate fi contracarat, prin consumul de carbohidrați. Numeroase studii indica faptul că dacă se consuma 30-60 grame de carbohidrați diluați in apa, pe timpul efortului, se va produce o scădere a hormonilor de stres și a inflamației induse de efortul fizic intens. Practic, pe timpul efortului, ar trebui consumate lichide cu o concentrație de carbohidrați de 6-8%.

Articol publicat inițial pe Eurosport.com, LaPsiholog.com. Sursă imagine: Freepik.com

Mircea Purcaru
Mircea Purcaru
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Doctorand în știința sportului și educație fizică
Membru în Colegiul Medicilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *