Dieta în perioada de sarcină

Nutriţia gravidei

O nutriție sănătoasă în timpul sarcinii este esențială atât pentru sănătatea gravidei, cât și a fătului. Se pare că mediul la care este expus fătul, inclusiv statusul nutriţional, cauzează modificări care au impact asupra expresiei genelor şi influenţează dezvoltarea multor afecțiuni cronice. Nutriția optimă ce include cantități adecvate de macro și micronutrienti începe însă încă din perioada de preconcepție, când trebuie să acordăm o atenție deosebită stării de sănătate și să suplimentăm anumite deficite.

Ce înseamnă o nutriție adecvată și de ce lucruri trebuie să țină cont o femeie înainte de concepție, dar și în timpul sarcinii?

Dieta în perioada de preconcepție

Un factor important în această perioadă este menținerea unei greutăți optime, deoarece s-a demonstrat că obezitatea și supraponderabilitatea, atât la bărbați, cât și la femei cresc riscul de infertilitate și de anomalii congenitale la făt. De aceea, acolo unde este cazul, se recomandă scăderea în greutate, printr-o alimentație adecvată, hipocalorică, însă bogată în nutrienți, alături de minim 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată.

În ceea ce privește deficitele nutritive, s-a demonstrat că deficitul de vitamina D, atât la la bărbați cât și la femei poate fi asociat cu infertilitate, de aceea se recomandă dozarea de vitamina D cu suplimentare în cazul unei valori scăzute.

Recomandările actuale din domeniul sănătății promovează suplimentarea cu acid folic, un nutrient important, cu rol în diviziunea celulară și în formarea ADN-ului. Centrul de control și prevenirea bolilor (CDC) recomandă femeilor aflate la vârstă fertilă, care anticipează sarcina, un aport suplimentar de acid folic de 400mcg/zi, iar femeilor care au o sarcină planificată, un aport de 4000mcg/zi (4mg/zi) pe o perioadă de 4 luni (o lună înainte de concepție și 3 luni după concepție).

Dieta în perioada de sarcină

În timpul sarcinii metabolismul energetic crește în medie cu 15%, de aceea este necesară o suplimentare calorică între 300-450 kcal pe parcursul sarcinii. Importantă este însă o urmărire atentă în privința atingerii greutății recomandate în funcție de fiecare trimestru de sarcină. O femeie normoponderală ar trebui să ia în greutate între 11 și 16 kg în total pe parcursul sarcinii. O creșterea insuficientă în greutate duce la creșterea riscului de nașteri premature, iar o creștere excesivă în greutate poate duce la complicații la naștere.

Pe lângă suplimentarea calorică, este necesară de asemenea, suplimentarea aportului proteic pentru susținerea sintezei de țesuturi materne și fetale, cu un maxim în cel de-al treilea trimestru de sarcină. Nu există recomandări în ceea ce privește aportul de lipide și carbohidrați, singura mențiune este că ar trebui consumați cât mai mulți carbohidrați complecși (cereale integrale, fructe și legume), cu scăderea cantității de zaharuri.

De asemenea, conform dovezilor actuale, dieta unei gravide trebuie suplimentată pe lângă acid folic, cu iod, calciu şi vitamina D. Suplimentarea cu vitaminele din grupul B, vitaminele E, A sau cu fier nu a adus beneficii suplimentare, mai mult, excesul de vitamina A poate fi teratogen, de aceea cantități mari de ficat, precum și produse derivate, nu sunt recomandate în primul trimestru de sarcină.

O atenție deosebită trebuie acordată și modului de preparare al mâncării, cu evitarea consumului de carne crudă sau puțin gătită (risc de infectare cu toxoplasma), evitarea consumului de ouă crude sau fierte moi (risc de infectare cu Salmonella) și a lactatelor nepasteurizate. Pentru a elimina orice bacterie, fructele și legumele trebuie să fie bine spălate și consumate proaspete.

Consumul de alcool și fumatul sunt interzise în sarcină, iar consumul de cafeină ar trebui limitat la maxim 200 mg de cafeină pe zi.

O nutriție corectă și bine echilibrată în timpul sarcinii, dar și în perioada de preconcepție, alături de un control periodic la medic sunt extrem de importante pentru sănătatea viitoarei mămici, dar și pentru creșterea și dezvoltarea normală a bebelușului.

Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *