Dieta vegetariană
Diferența dintre vegani și vegetarieni este că, cei din urmă pot mânca ouă și lactate. Astfel există ovo-lacto-vegetarieni, ovo-vegetarieni sau lacto-vegetarieni. Practic persoanele care elimină din alimentația lor carnea, dar nu și restul produselor de origine animală se numesc vegetarieni, iar cei care elimină orice produs de origine animală se numesc vegani.
„Există benificii în a mânca fără carne?„, „Este o dietă sustenabilă?„, „Există riscuri?„, „Avem avantaje pentru scăderea în greutate?„. La aceste întrebări vom răspunde în următorul articol.
Cum putem alcătui un meniu vegetarian?
În primul rând este indicat să mâncam felurile preferate de mâncare, însă să înlocuim carnea cu produse vegetale, preferabil neprocesate sau puțin procesate. Spre vom folosi soia, tofu, fasole, mazăre, năut, brânză și ouă. Pe internet există numeroase rețete fără carne. Este foarte important ca în fiecare zi să existe în meniu legume, fructe, cereale integrale, oleaginoase și vegetale bogate în proteine (ex: soia, tofu, mazărea, fasolea, năutul). Deși nu conțin carne, anumite alimente ar trebui evitate. Spre exemplu cafeaua și ceaiul ar trebui consumate în afara meselor deoarece interferă cu absorbția de fier. Alimentele cu multe grăsimi saturate, cum ar fi lactatele grase, înghețata, untul și uleiul de cocos ar trebui consumate în cantitate mică. Dulciurile, sucurile și conservele cu conținut ridicat de sare vor fi consumate ocazional.
Costa mult să fii vegetarian?
Răspunsul este nu. Chiar dacă anumite produse vegetale costă mai mult, inclusiv cerealele integrale, excluderea cărnii din meniu va duce la economisirea banilor.
Care sunt beneficiile și riscurile unei diete vegetariene?
Riscurile apar atunci când consumăm produse cu făină albă, cartofi prăjiți, multe lactate grase sau dulciuri, altfel nu exista nici un risc, nici măcar pentru copii, adolescenți sau femeile gravide. S-a observat ca dieta vegetariană are efecte benefice prin reducerea colesterolului, tensiunii arteriale și riscului de boli cardiovasculare. Într-un studiu de amploare, s-a observat că cei care introduc în alimentație multe legume și fructe își reduc mortalitatea cu 10%. De asemenea, în mai multe studii s-a observat un control mai bun al glicemiei la persoanele cu diabet zaharat, dar și un risc mai redus de a dezvolta această boală. Există dovezi importante că dieta vegetariană reduce și riscul de apariție al cancerului.
Asigură dieta vegetariană cantitatea de nutrienți, vitamine și minerale necesare?
Atât timp cât ne informam corect și consumăm alimente variate și sănătoase, ne asigurăm absolut toate substanțele necesare menținerii sănătății și pentru a bună desfășurare a activităților zilnice.
Ne ajută dieta vegetariană să slăbim?
Comparând persoanele care urmează un plan alimentar vegetarian cu cei care mănâncă și carne, s-a observat că cei din urmă au indice de masă corporală mai mare, un colesterol crescut și pierd mai greu kilograme. Mâncând multe fructe și legume, oferim corpului o cantitate mai mare de mâncare cu prețul a mai puține calorii, astfel având un control mai bun asupra greutății.
În concluzie consumul de multe legume și fructe este benefic pentru organismul nostru. Aparent reducerea consumului de carne aduce beneficii suplimentare. Dieta vegetariană este ușor de urmat, mai ales pentru cei care consumă ouă și lactate. Indiferent de alegerile alimentare, să nu uităm totuși de mișcare, care practicată regulat aduce beneficii majore asupra sănătății și longevității.