Top 3 erori în alimentația sportivilor
Datorită utilizării platformelor sociale, azi, mai mult ca oricând, pseudospecialiștii in nutriție și promovarea excesivă a suplimentelor alimentare contribuie la propagarea a numeroase informații false, care prind foarte bine atât în cazul celor pasionați de sport, cât și în cazul părinților copiilor care practică un sport. Mai jos vom prezenta top 3 greșeli alimentare, în ceea ce privește nutriția sportivilor.
Consumul mare de proteine și de suplimente cu aminoacizi va duce la creșterea performanței sportive
Proteinele sunt, cu siguranța, macronutrientii care primesc cea mai mare atenție in ceea ce privește nutriția sportivă. Proteinele se găsesc în alimente precum carnea, peștele, oua, lactate, nuci, tofu si in numeroase legume, iar rolul lor în menținerea și formarea masei musculare este unul extrem de important.
Recomandările oficiale in ceea ce privește nutriția sportivă spun că un consum de 0,8-1,5 g/kg corp/zi de proteine (un sportiv de 60 kg are nevoie, în funcție de perioada de pregătire sportivă, între 48 si 90 grame de proteine zilnic) este mai mult decât suficient pentru un sportiv, indiferent de sportul practicat. Cantitatea necesara este mult mai mica decât cea consumată de marea majoritate a sportivilor. Practic, majoritatea atleților își vor atinge cantitatea necesara de proteine necesare doar printr-o alimentație echilibrata. Excepție fac, desigur, vegetarienii si vegani care trebuie sa fie mult mai atenți in alegerea alimentelor ingerate pentru a reuși să atingă cantitatea necesara de proteine. Astfel, consumul exagerat de carne, la fiecare masa, nu este deloc benefic pentru obținerea performantei sportive. De asemenea, suplimentele cu aminoacizi nu sunt deloc necesare pentru mulți sportivi de performanta, iar pentru cei care fac sport ocazional, astfel de suplimente sunt total inutile.
Sportivii pot să consume foarte multe dulciuri
Alimentele cu zahar adăugat sunt consumate la discreție de numeroși copii sportivi și de persoane care fac sport ocazional, în speranța îmbunătățirii performanței sportive. Datorită faptului că energia necesara efortului fizic este de preferat să fie data de glucide, s-a ajuns la concluzia, deloc adevărata, ca toți sportivii vor beneficia de o performanta sportivă mai buna dacă consumă multe dulciuri. Aceasta este o explicație care convine de minune industriei alimentare și producătorilor de geluri/băuturi pentru sportivi însă adevărul este ca atunci când facem efort, de multe ori, avem nevoie de un consum de carbohidrați complecși care ne asigura o energie pe o durată mai lunga si care ne asigură și un aport optim de vitamine si minerale. Acești carbohidrați complecși nu îi găsim în alimentele care conțin zahăr adăugat, ci doar în alimente precum fructe, legume, cereale integrale, lactate.
Sportivii au nevoie de suplimente alimentare
Studiile științifice au arătat că, în ciuda credinței populare în ceea ce privește suplimentele alimentare, sunt doar 5-6 substanțe despre care se spune clar că îmbunătățesc performanta sportiva, cu adevărat, fără a fi considerate dopante.
Cu excepția sportivilor de înalta performantă, care fac zilnic peste 3-4 ore de antrenament susținut, suplimentele alimentare nu sunt necesare persoanelor cu o dieta echilibrata. Un atlet care consumă în mod regulat fructe si legume, salate, cereale integrale, lactate, carne si nuci/fistic/caju/semințe nu are nevoie de suplimentarea alimentației.
Articol publicat inițial pe EuroSport.ro, LaPsiholog.com. Sursă imagine: Freepik.com