Excesul alimentar pe timp de pandemie
Fie ca vorbim despre sportivi de performanta, fie ca vorbim despre sportivi ocazionali, dupa perioade de efort, in care greutatea corporala este usor mentinut, vine perioada vacantei unde lucrurile, brusc, nu mai sunt atat de simple. Fie ca vacanta este la sfarsitul sezonului, fie ca este una fortata, cum este cazul pandemiei actuale, lucrurile sunt la fel, adesea sportivii se intorc dupa aceasta perioada cu cateva kilograme in plus, lucru care nu face altceva decat sa ingreuneze procesul de revenire la nivelul initial de antrenament si sa creasca riscul de accidentari datorita presiunilor suplimentare la care sunt supuse articulatiile.
Trebuie sa stim ca la nivelul stomacului avem receptori de presiune care, atunci cand stomacul este gol, fac ca un hormon, numit grelina, sa se secrete, astfel incat foamea sa se declaseze. Atunci cand stomacul este plin, acesti receptori transmit aceasta informatie mai departe si fac ca senzatia de foame sa dispara. Singura problema cu acesti receptori este ca, din momentul in care stomacul este plin, dureaza aproximativ 20 minute pana senzatia de foame dispare total. Pe langa cantitatea de mancare, consumata si calitatea alimentelor consumate are un rol important in satisfacerea senzatiei de foame.
Sportivii, datorita cerintelor crescute de alimente din timpul perioadelor de efort, au acesti receptori din stomac „setati” sa opreasca senzatia de foame la o cantitate mai mare de alimente, in comparatie cu o persoana care nu efectueaza efort fizic regulat. De asemenea, datorita timpului limitat pe care il au la dispozitie (sportivii de performanta au adesea un program foarte incarcat, impartit intre antrenamente, perioade de refacere activa si pasiva, iar in cazul copiilor si juniorilor intervine si scoala cu temele adiacente) timpul dedicat mesei este foarte scazut. Astfel, sportivii vor manca de cele mai multe ori mult mai repede fata de o persoana care nu face sport, lucru care nu face altceva decat sa duca la o crestere a cantitatii de alimente ingerate.
Recomandari privind regimul alimentar in perioada de repaus
Astfel, in perioada pauzelor in pregatire, datorate fie sarbatorilor, fie vacantelor dintre sezoane, este important sa se respecte urmatoarele sfaturi:
- Sa se reduca dimensiunea portiilor fata de perioada anterioara, atunci cand se efectua efort fizic in mod regulat.
- Durata mesei sa fie cat mai mare, pentru a da ocazia receptorilor din stomac sa „transmita” informatia mai departe. Intre felurile de mancare este recomandata o pauza de 10-15 minute, timp in care membrii familiei pot sta de vorba unii cu altii, lucru care nu este adesea cu putinta in timpul sezonului.
- Alimentele consumate sa fie de cea mai buna calitate. In acest sens trebuie sa se consume preponderent alimente bogate in nutrienti, lasand la o parte alimentele bogate in zahar si grasimi de origine animala.
- La fiecare masa sa se consume legume si/sau surse de cereale integrale (paine/paste integrale) bogate in fibre alimentare pentru a stimul mai eficient receptorii din stomac.
- Sa nu existe in casa alimente nesanatoase, iar daca exista sa nu fie la vedere (sucuri carbogazoase, dulciuri din comert, dulciuri facute acasa cu cantitati mari de zahar).
- Sa se petreaca timpul liber avut la dispozitie in aceste perioade prin plimbari in natura, pentru a reduce timpul petrecut aproape de bucatarie.
Speram ca sfaturile noastre sa va inspire in a trece fara adaos de kilograme peste aceasta dificilă perioadă.
Articol publicat inițial pe EuroSport.ro, LaPsiholog.com. Sursă imagine: Freepik.com