Rolul fierului în organismul sportivului
Fierul este un nutrient găsit în fiecare celulă a corpului. De asemenea, acesta se găsește în compoziția hemoglobinei și a mioglobinei, proteine de o importanță vitală pentru sportivi, datorita rolului extrem de important în transportul oxigenului la mușchi.
Deficiența fierului duce la formarea unui tip de anemie, afecțiune ce poate afecta mult performanța sportivă și care nu poate fi depistată decât prin analize de sânge. Anemia datorată lipsei fierului poate apărea mult mai frecvent la sportivii care fac sporturi de anduranță, precum cei care aleargă la maratoane sau cei care practică triatlonul, decât în cazul populației care nu practică astfel de activități.
Fierul se regăsește în 2 forme, în alimente: heminic si non-heminic.
Fierul heminic se găsește în produsele de origine animală și este absorbit mai eficient decât fierul non-heminic. Cele mai bune surse de fier heminic sunt reprezentate de ficat, carne roșie, pui, ton sau somon. Sursele sărace în fier sunt reprezentate de carnea de oaie, porc si oua.
Fierul non-heminic se absoarbe mai greu, însă un pont, pentru a reuși acest demers, ar fi consumarea a cat mai multor alimente cu vitamina C. Surse bogate de fier non-heminic sunt cereale integrale, legume, nuci si fructe uscate.
Cantitatea de fier absorbit de corp variază în funcție de mai mulți factori. Corpul absoarbe mai mult fier atunci când depozitele sunt diminuate și mai puțin fier atunci când depozitele sunt pline.
Ce puteți face pentru a crește cantitatea de fier absorbită?
- La aceeași masă să consumați atât fier heminic cât si non-heminic.
- Să se consume alimente bogate în vitamina C la fiecare masa.
- Să se bea cafea sau ceai de preferat între mese și nu în timpul mesei.
- În procesul de preparare a alimentelor acide, să se folosească vase de fonta. Aplicând aceasta tactică, conținutul de fier din alimente poate crește de până la 30 de ori.
Articol publicat inițial pe Eurosport.com, LaPsiholog.com. Sursă imagine: Freepik.com