5 sfaturi pentru a-ți menține greutatea pe perioada sărbătorilor
Perioada sărbătorilor poate fi o provocare pentru menținerea greutății și a stilului de viață sănătos. Suntem înconjurați de bunătăți tradiționale și totodată scoși din rutina noastră zilnică, astfel încât suntem mai tentați să renunțăm la bunele obiceiuri și să ne satisfacem toate poftele. Iată câteva sfaturi utile pentru a trece cu bine peste această perioadă și fără, sau cu cât mai puține kilograme în plus.
1. Stabilește un orar al meselor și ai grijă la porții!
Pe perioada sărbătorilor avem tendința să mâncăm mult și în multe locuri. Fie că esti tu gazdă sau mergi în vizite anul acesta, încearcă să mănânci 3 mese pe zi, fără ronțăială între ele. Diversele preparate tradiționale specifice perioadei sunt foarte tentante și, pentru că nu se încadrează la categoria de mâncare ușoară și săracă în calorii, poți să recâștigi teren la capitolele frecvență și porție.
Alege porții mai mici din mâncărurile tale preferate. Adaugă lângă friptură salate sau garnituri din legume, acestea fiind bogate în fibre, vitamine și minerale.
Lasă o pauză de 5 ore între mese, astfel încât sistemul tau digestiv să aibă timp de curățenie. La nivelul intestinului are loc un proces numit CMM (complex motor migrant) ce constă într-o undă peristaltică (de contracție) ce elimină resturile alimentare și diverse bacterii. Acest sistem de curățare intră în acțiune abia la 2 ore după masă și este întrerupt dacă mâncăm iar. Așadar, dacă dorești ca organismul tău să își facă detox-ul zilnic, lasă-i timp de curățenie. Vei evita astfel senzația de balonare, durerile abdominale și discomfortul.
2. Bea multă apă!
Hidratarea corespunzătoare este extrem de importantă pentru buna funcţionare a întregului corp, apa reprezentând 50-55% din greutatea corpului la femei și 60% la bărbați .
Este dovedit stiințific că atunci când suntem deshidratați ne scade capacitatea de concentrare, apa fiind esențială pentru creier și pentru fiecare celulă din corp. Hidratarea este vitală pentru funcţiile de bază ale organismuluiꓽ reglarea temperaturii corpului, realizarea digestiei, menținerea tensiunii arteriale, buna funcţionare a celulei nervoase.
De multe ori avem o falsă senzație de foame atunci când suntem deshidratați. Consumă multă apă între mese, astfel încât să menții senzația de sațietate și să eviți ronțăiala.
3. Nu uita de activitatea fizică!
Fie că pleci în vacanță sau stai acasă pe perioada sărbătorilor de iarna, încearcă pe cât posibil să fii activ. Dacă mergi la munte, profită de zăpadă și practică sporturile de iarnă. Mergi cu familia și prietenii la patinoar sau menține programul tău de exerciții la sală sau acasă. Încearcă să atingi ținta de 10.000 de pași pe zi. Practicând sport și în această perioadă vei avea o stare generală bună, vei avea digestia mai ușoară, îți vei menține forța, mobilitatea, rezistența și, de asemenea, motivația de a face sport în continuare și de a avea un stil de viața sănătos.
4. Fructele și legumele sunt esențiale
Prin conținutul lor crescut de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, fructele și legumele au capacitatea să scadă inflamația postprandială dată de consumul produselor de origine animală.
Studiile arată că atunci când consumăm avocado împreună cu un burger de vită, inflamația resimțită de organism după masă scade semnificativ datorită proprietăților antioxidante ale acestui fruct. Aceleași efecte se observă și în cazul căpșunilor asociate cu zahăr, ciocolată sau produse făinoase.
Dacă știm că fructele au aceste efecte, putem să considerăm oare că și vinul le are?
Răspunsul e cumva neutru. Vinul roșu este bogat în polifenoli (molecule antioxidante) și, atunci când este asociat cu mâncăruri rafinate sau bogate în carbohidrați, are capacitatea de a reduce creșterea postprandială de insulină dată de aceste alimente. Fără vin, nivelul de insulină este semnificativ mai mare. În același timp, alcoolul crește nivelul de grăsimi în sânge, iar asocierea lui cu brânzeturi sau mâncăruri grase duce la o creștere suplimentară a trigliceridelor în sânge postprandial. Este recomandat să nu se depășească porția de 150 ml/zi pentru femei și maxim 300 ml/zi pentru bărbați.
5. Nu pune multă presiune pe tine
Urmează o perioadă foarte frumoasă, plină de momente fericite și liniștite alături de cei dragi, iar mâncarea reprezintă cu siguranță o parte importantă a acestor sărbători. Așadar, bucură-te de timpul petrecut cu prietenii, familia și de preparatele specifice sărbătorilor de iarnă.
Urmând sfaturile de mai sus te poți menține sau poți avea doar o ușoară creștere în greutate pe parcursul acestei perioade. Important este să revii cu forțe proaspete cât mai repede la rutina sănătoasă.