Noi ce ronțăim? Gustări sănătoase cu puține calorii
Gustările au rolul de a ne menține un nivel de energie ridicat și de a ne controla senzația de foame, evitând supraalimentația la mesele principale. Este important însă, să ținem cont de câteva aspecte când ne hotărâm să luăm o gustare. Care sunt acestea, dar și câteva idei de gustări sănătoase veți afla în articolul de mai jos.
Majoritatea oamenilor au cel puțin o gustare pe zi, motivul principal fiind apariția senzației de foame, însă nu de puține ori suntem tentați să ,,ronțăim’’ ceva din motive sociale, emoționale, din lipsa de activitate sau din cauza aspectului apetisant al alimentelor. Studiile arată că cele mai frecvente gustări sunt reprezentate de fructe, biscuiți, chipsuri, înghețată, bomboane, sucuri, lapte și iaurt.
Gustările au fost asociate de-a lungul timpului atât cu creșterea, cât și cu scăderea în greutate. Astfel, deși acestea pot reprezenta o parte importantă a unei diete echilibrate, pot duce și la probleme grave de sănătate. De aceea este important să ținem cont de trei aspecte atunci când vine vorba de ,,ronțăielile’’ dintre mese: calitatea, cantitatea și frecvența acestora.
Astfel, este necesar să ne rezumam la maxim 2 gustări pe zi, la distanță de 2-3 ore de mesele principale și să avem grijă la porții și la numărul de calorii. O gustare ar trebui să aibă în jur de 150-200kcal. De asemenea ar fi ideal să alegem în principal alimentele bogate în nutrienți care ne aduc beneficii organismului.
Iată câteva idei de gustări rapide și sănătoase pe care le puteți încerca :
1. Mix de semințe/oleaginoase
Un pumn de migdale, caju, alune sau nuci ne aduc numeroși acizi esențiali Omega 3 care ne ajută în reducerea nivelului colesterolului rău. Acestea trebuie consumate crude sau la cuptor, deoarece cele prăjite conțin o cantitate mai mare de calorii și își pierd o mare parte din proprietățile nutriționale. Dezavantajul acestora este că, din păcate, sunt bogat calorice, de aceea trebuie să ne limităm la 15-30g pe zi.
2. Fructe
Fie că este vorba de o banană tăiată felii, peste care adaugăm puțin unt de arahide sau de un mix de fructe uscate (maxim 45g), fructele au puține calorii și multe vitamine și pot fi mereu o alegere bună.
3. Sticksuri de legume
O legumă tăiată în mod creativ ne poate părea mult mai apetisantă și ne va îndemna să o savurăm ca atare, în stare crudă. Puteți folosi castraveți, morcovi, țelină sau ardei gras tăiați felii subțiri și așezați într-un pahar, alături de un iaurt simplu.
4. Terci de ovăz
Puteți opta pentru 30g de fulgi de ovăz alături de 200 ml de lapte sau iaurt, peste care puteți adăuga miere, scorțișoară sau nucșoară pentru un gust aparte
5. Crackers din ovăz integral
Reprezintă o variantă bogată în fibre care merge foarte bine cu hummus, brânză slabă sau chiar un iaurt.
6. Ciocolată
Atunci când avem poftă de ceva dulce, putem alege fără probleme câteva bucățele de ciocolată. Fie că este albă, neagră sau cu lapte, ciocolata are proprietatea de a ne stimula producția de endorfine și de a ne face mai fericiți și mai binedispuși. Atenție mare la cantitate, 2-3 pătrățele de ciocolată (15-17g), consumate în prima parte a zilei sunt suficiente pentru a ne aduce starea de bine, fără să ne aducă și kilograme in plus.