Indicele de masă corporală (IMC)

În ultima vreme, termeni ca obezitatea și supraponderalitatea sunt folosiți din ce în ce mai des. Cum putem afla, însă, dacă greutatea noastră este normală sau avem mai multe sau mai puține kilograme decât ar trebui? – Pentru aceasta ne vom ajuta de indicele de masă corporală.

Indicele de masă corporală se obține prin împărțirea greutății la pătratul înălțimii (exprimată în metri). Astfel pentru calculul acestuia, avem nevoie doar de un cântar și un centimetru. Spre exemplu o persoană de 75 kg și 1.83 m, va avea un indice de masă corporală de 22.39 kg/m 2 (75:1.83:1.83).

Cum interpretăm rezultatul obținut prin calculul indicelui de masă corporală?

IMCStatus al greutății
Sub 18.5Subponderalitate
18.5-24.9Normoponderalitate
25-29.9Supraponderalitate
30-34.9Obezitate grad I
35-39.9Obezitate grad II
Peste 40Obezitate grad III sau Obezitate morbidă

Când putem folosi indicele de masa corporală?

Majoritatea oamenilor pot folosi rezultatele obținute prin calculul indicelui de masă corporală, pentru a afla cu o precizie mare în ce categorie de greutate se află, cu câteva excepții:

  1. Persoanele până în 18 ani (adolescenți si copii) – la aceștia pentru calculul indicelui de masă corporală se folosește aceeași formulă, însă sunt necesare anumite curbe de creștere pentru înălțime și greutate, separate pentru băieți și fete.
  2. La unii atleți de performanță care au masa musculară foarte bine dezvoltată. În acest caz rezultatele obținute, deși sunt mai mari, acest lucru va fi pus pe seama faptului că mușchiul are densitate mai mare decât grăsimea.
  3. Persoanele în vârstă – în momentul în care o persoana îmbătrânește masa musculara va scădea (mai ales la persoanele sedentare) și va fi înlocuită cu grăsime. Astfel o persoană de 75 ani cu un indice de masă corporala de 31, va avea un procent de grăsime mult mai mare decât o persoană de 40 ani cu același rezultat.

De ce folosim indicele de masă corporală?

În concluzie, indicele de masă corporală este un parametru ușor de calculat, care oferă informații prețioase despre situația în care ne aflăm din punct de vedere al greutății.

Obezitatea, în timp, crește riscul de apariție al diabetului zaharat tip 2, steatozei hepatice (ficat gras) și al bolilor cardiovasculare (hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, infarct miocardic, impotență etc.) Chiar și supraponderalitatea are efecte asemănătoare într-un timp mai îndelungat.

https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/index.html

https://www.nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/what-is-the-body-mass-index-bmi/

Ovidiu Parfeni
Ovidiu Parfeni
Medic Rezident Endocrinologie
Tehnician nutriționist și Psihonutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *