Îndulcitorii alimentari. Prieteni sau dușmani?

Zahărul, deși mult îndrăgit de cei mai mulți dintre noi, reprezintă, consumat în exces, un real pericol pentru sănătate prin aportul caloric mare, creșterea rapidă a glicemiei sau creșterea riscurilor de boli cardiovasculare, cancer și dezechilibre mineralo-vitaminice. Avem însă la îndemână o variantă cu puține calorii sau chiar fără, cu gust dulce, care nu duce la creșterea rapidă a glicemiei sau la obezitate: îndulcitorii alimentari.
Ce sunt îndulcitorii și reprezintă aceștia o alegere cu adevărat benefică pentru organism?
Exista 2 categorii de îndulcitori: naturali (polioli) și artificiali (de sinteză).
1. Îndulcitori naturali (extrași din plante)
Îndulcitorii naturali au o putere de îndulcire egală sau inferioară zahărului, însă conținutul de calorii este înjumătățit.
Cei mai folosiți sunt:
Eritritol (E968)
Eritritolul este un îndulcitor extras din porumb, care nu conține calorii, are aproximativ 60-80% din puterea de îndulcire a zahărului. Un avantaj important este faptul că are indice glicemic 0, astfel, nu afectează nivelul de zahăr din sânge, de aceea poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet zaharat. Mai mult, acesta nu afectează dantura pentru că nu poate fi metabolizat de bacteriile din cavitatea bucală.

Ștevia
Folosită încă din secolul XVI, ștevia are o putere de îndulcire de 200-300 ori mai mare decât a zahărului, deși nu conține calorii aproape deloc. Studiile au arătat că are efecte minime asupra nivelului de glucoză din sânge, asupra secreției de insulină, dar și asupra tensiunii arteriale și a greutății corporale. De aceea poate fi utilizată în siguranță, fără efecte adverse. Consumul acesteia trebuie limitat însă la 4mg per kgc.
Xilitol (E967)
Xilitolul poate fi găsit în mod natural în fructe și legume și conține cu 40% mai puține calorii decât zahărul. Este intens utilizat în guma de mestecat sau produse pentru igiena gurii, deorece s-a demonstrat că previne apariția cariilor dentare (bacteriile orale se hrănesc cu glucoza din alimente, însă nu și cu xilitolul). Are de asemenea un indice glicemic scăzut, putând fi utilizat în siguranță de diabetici, însă consumul trebuie limitat la 50g/zi deoarece poate cauza tulburări gastro-intestinale.
2. Îndulcitori artificiali
Îndulcitorii artificiali sau de sinteză au o putere de îndulcire cu până la 600 ori mai mare decât cea a zahărului, de aceea sunt folosiți în cantitate mică, aducând un aport caloric nesemnificativ. Nu modifică glicemia și nu declanșează secreția insulinică, însă studiile au arătat că pot crește pofta de mâncare. Cei 5 îndulcitori aprobați de FDA (Food Drug Administration) sunt: Zaharina (E 954), Aspartam (E 951), Sucraloza (E 955), Acesulfam K (E 950), Neotam (E961).
După cum am văzut în cele de mai sus, îndulcitorii naturali și artificiali prezintă numeroase avantaje precum: caloriile puține, lipsa creșterii glicemiei sau a secreției de insulină, lipsa afectării danturii. Care este motivul însă, pentru care aceștia pot reprezenta de fapt un pericol pentru organism?

Modul în care creierul uman răspunde la acești îndulcitori este foarte complex. În primul rând, persoanele care utilizează îndulcitori artificiali pot înlocui caloriile câștigate cu alte surse, compensând pierderea în greutate sau beneficiile pentru sănătate.
Mai mult, din cauza gustului extrem de dulce, este posibil ca acești îndulcitori să ne schimbe cu timpul percepția gustului dulce, din cauza suprastimulatii receptorilor. De aceea, persoanelor care utilizează frecvent acești îndulcitori pot începe să le displacă alimentele mai puțin dulci, precum fructele sau cele neindulcite deloc, tânjind la alimentele foarte dulci.
Astfel, utilizarea îndulcitorilor vă poate face să evitați în timp alimentele naturale, sănătoase și bogate nutritiv, preferând alimentele artificiale, cu valoare nutritivă mai mică.
În concluzie, ne întoarcem la zahăr?
Răspunsul pare simplu și general, dar din păcate de multe ori nu este ușor de respectat: consumul cu moderație și alimentația echilibrată. Astfel, te poți feri de multe boli cronice și iți poți crește semnificativ calitatea vieții. Alege să consumi alimente naturale, bogate nutritiv și limitează-ți cantitatea de zahăr sau chiar de îndulcitori.