Influența plasticului asupra sănătății

Astăzi, mai mult ca oricând suntem cu toții conștienți de cât de dăunător este plasticul pentru natură. Oceane întregi sunt pline de plastic, țări întregi sunt poluate cu acest material, devenit din ce in ce mai prezent in viată noastră. Ce nu se spune și nu se știe cu adevărat este efectul plasticului asupra organismului uman. Și nu vorbim aici de cel aflat pe fundul oceanelor sau cel din gropile de gunoi, ci cel pe care îl ingeram în fiecare zi. Într-un an, în medie, o persoana introduce în propriul organism din alimente și din apă aproximativ 250 grame de plastic.

După o anumita perioadă de timp, plasticul se descompune în bucăți mici, numite microplastic. Acestea sunt particule mai mici de 5 mm dimensiune, cel mai frecvent fiind regăsite în apa de băut, în bere, fructe de mare și în sare. Cea mai mare sursa de plastic, din cele enumerate mai sus, este reprezentata de apa de băut. Adesea, apa este îmbuteliata în ambalaje de plastic și sunt depozitate în condiții improprii, până când ajung la raft. Acestea sunt adesea expuse la soare, pe perioada verii, iar plasticul încălzit se descompune mai ușor, ajungând și mai multe particule in apa.

De ce trebuie evitate băuturile ambalate in plastic?

V-ați întrebat de ce este însă atât de dăunător plasticul? Pentru fabricarea plasticului se folosește o substanța numita bisfenol A (BPA). Aceasta este o substanța ce este confundata de corpul uman cu un hormon denumit estrogen. După cum probabil ați observat, în prezent pubertatea precoce este din ce in ce mai frecventa.

De asemenea, bărbații din ziua de azi suferă de infertilitate masculina din ce în ce mai mult, cantitatea de spermatozoizi fiind cu mai mult de jumătate mai mica, față de cea a bunicilor lor. Obezitatea la nivel mondial a explodat. Deși nu exista un consens științific încă intre legătura dintre BPA și problemele descrise mai sus, sunt numeroase studii care arata că, cu cat se consuma mai mult BPA, cu atât crește mai alert rata obezității și pubertatea precoce.

De asemenea, exista studii care demonstrează legătura dintre BPA si anxietate si depresie, iar ingerarea acestei substanțe de către mamă pe parcursul sarcinii, în cantități mari duce la o creștere a ratei anxietății și depresiei la copiii de 10-12 ani.

Cum ne ferim însă de acesta substanța?

Iată câteva sfaturi utile:

  • Cumpărați doar apa îmbuteliata în sticle de sticla sau cumpărați filtre pentru a bea apa de acasă pe care o depozitați in sticle de sticla
  • Nu consumați apa din sticle care au stat in soare
  • Nu refolosiți sticlele de plastic cumpărate, mai ales daca data de expirare scrisa pe ele este depășita.
  • Atunci când faceți sport puteți folosi sticle din otel inoxidabil
  • Verificați termenul de valabilitate al sticlelor de apa plata sau minerala.

Articol publicat inițial pe Eurosport.com, LaPsiholog.com. Sursă imagine: Freepik.com

Mircea Purcaru
Mircea Purcaru
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Doctorand în știința sportului și educație fizică
Membru în Colegiul Medicilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *