Dovezi uimitoare despre efectul legumelor și a fructelor crude asupra sănătății

Despre fructe și legume știm multe. Știm cât de sănătoase sunt și foarte mulți nutriționiști le recomandă pentru sănătatea fizică. Dar cum ar fi daca ai ști că pot să îți tratezi depresia cu fructe și legume? Cum ar fi ca în loc de un antidepresiv să consumi un măr, o portocală, o banană sau un morcov? În epoca în care telefonul mobil înlocuiește tot mai multe dispozitive, se pare că și anumite alimente pot avea mult mai multe roluri în același timp decât ne-am fi putut noi imagina vreodată.

Consumul de fructe și de legume este, în ciuda dovezilor eficienței lor asupra sănătății, mult sub limita optimă. Mai mult decât atât, și atunci când se consumă legume, cartoful este cel mai folosit și adesea este prăjit. Tot în aceste țări depresia crește pe zi ce trece. Să fie totuși o pură coincidență?

Asta s-au întrebat și niște cercetători din Noua Zeelandă și au încercat să răspundă la această întrebare: este legat consumul de fructe și de legume de depresie și dacă da, în ce fel?

Astfel au fost selectați 422 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. S-a ales această vârstă pentru că ei consumă cele mai puține vegetale și pentru că au ce mai mare risc de a dezvolta afecțiuni de ordin psihic. Ei au luat în considerare multe variabile însă au încercat să descopere și care este cea mai bună formă în care pot fi consumate legumele și fructele.

Rezultatul studiului lor au arătat că este bine să consumăm cât mai multe fructe și legume, însă atunci când sunt mâncate într-o formă neprocesată rezultatele pe partea psihică au fost mult mai bune, acest lucru însemnând o scădere a ratei depresiei și o creștere a stării de bine. Dacă ele sunt gătite sau conservate, atunci beneficiile asupra sănătății sunt în mod considerabil mai mici.

În acest studiu au observat și că sunt unele alimente care sunt însoțite de efecte mult mai bune pe sănătatea psihică a populației. Cele mai bune alimente consumate complet nepreparate au fost, în acest studiu, morcovii, bananele, merele, castraveții, citricele, frunzele verzi precum spanacul sau salata verde, fructe de pădure și kiwi. Partea bună este că aceste legume și fructe sunt și cele care ne prelungesc cel mai mult viața, ne fac să îmbătrânim mai greu și ne îmbunătățesc sănătatea inimii.

Mai sunt multe de descoperit în acest domeniu, iar un singur studiu nu este suficient pentru a demonstra cu certitudine dacă legumele și fructele au un impact cu adevărat important în sănătatea mentală sau nu. Însă rezultatele acestui studiu sunt promițătoare și se pare că există totuși câteva alimente minune pe care, dacă le consumăm în mod constant, vom ajunge să trăim nu doar mai mult ci și mult mai bine.

Ce zici, încerci să consumi un fruct și o legumă crudă în fiecare zi?

Mircea Purcaru
Mircea Purcaru
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Doctorand în știința sportului și educație fizică
Membru în Colegiul Medicilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *