Nu este scump să mănânci sănătos?

Adesea, când discut cu diverși oameni despre nutriție, o parte îmi spun că nu au bani să mănânce sănătos și că mâncatul într-un mod corect implică multe cheltuieli pe care ei nu și le permit. Desigur, mulți dintre noi alegem să facem economie la mâncare pentru că mâncăm în fiecare zi, iar orice leu economisit zilnic acolo se pot transformă într-o suma mare de bani la sfârșitul lunii. Însă este oare chiar așa? Este scump să mănânci sănătos?
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii de la Harvard au comparat costurile și valoarea pentru sănătate a diferite alimente. Scopul acestei cercetări a fost de a află care alimente au cel mai bun raport calitate-preț.
În secolul XIX, când încă nu s-au descoperit vitaminele, mineralele și diverși nutrienți, raportul calitate-preț constă în câte calorii poți consumă pentru o anumită suma de bani. La acea vreme era mult mai important să consumi cât mai multe calorii ieftine, indiferent de cum erau acestea obținute. Țînând cont că la acea vreme leguminoasele boabe și zahărul aveau același preț, instituțiile abilitate în a face ghiduri nutriționale au promovat consumul de zahăr pentru că avea mai multe calorii.

La ora actuală însă, atunci când vorbim de raportul calitate-preț, ne referim la câți nutrienți poți obține pentru o anumită suma de bani. Haideți să luăm un exemplu concret: un hamburger obișnuit costă, în funcție de locul de unde este cumpărat, între 5 și 25 de lei, cu un cost mediu de 10 lei. Dacă îl cumpărăm de la celebrele restaurante de tip fast-food îl putem găși chiar și la 4 lei. Un astfel de hamburger, foarte mic de altfel, conține 250 de calorii și foarte puțini nutrienți folositori organismului. Pentru a consumă o porție mare de fructe sau de legume care să conțînă un număr aproximativ de calorii, ar trebui să cheltuim o suma cam de două ori mai mică.
Fructele și legumele au un cost mediu de 5 lei/kg, și practic, cu 2,5 lei putem consumă același număr de calorii. Când vine vorba de vitamine, minerale și fitonutrienti, fructele și legumele conțîn de 24 de ori mai multe decât un hamburger. Practic, fructele și legumele sunt de aproximativ 48 de ori mai eficiente când discutăm de raportul calitate-preț, față de produsele de tip fast-food.

O să îmi spuneți însă că nu toată lumea consumă fast-food. Însă aproape toată lumea consumă carne. Carnea este, în medie, cam de 3 ori mai scumpă decât fructele și legumele. Dacă luăm în considerare caloriile, carnea are de aproximativ 5 ori mai multe calorii decât fructele și legumele. Ar pută părea un plus, însă țînând cont că în ziua de astăzi mai mult de jumătate din populația României este supraponderală sau obeză, ne putem da seama că acest lucru este chiar un minus. În ceea ce privește substanțele nutritive, carnea conține de aproximativ 16 ori mai puține substanțe nutritive față de fructe și de legume. Astfel, este mai puțîn hrănitoare însă mult mai scumpă. Practic, fructele și legumele oferă de 48 de ori mai multe substanțe nutritive față de carne și produse din carne pentru fiecare leu cheltuit.

Dacă atunci când vorbim de calorii, alimentele sănătoase ar putea ieși în pierdere, ceea ce nu este un lucru tocmai rău, pentru că în ziua de azi mai puține calorii înseamnă mai bine, când vorbim de nutrienți, fructele și legumele ies câștigătoare la mare distanță când vorbim de raportul calitate-preț. Și există studii care arată că dacă în fiecare zi am cheltui în plus 1 leu pentru a consumă fructe și legume în plus, ne-am scădea șansă de mortalitate prematură cu 10%. Gândiți-va că un producător de medicamente ar scoate un medicament care ar scădea mortalitatea prematură generală cu 10% și care te-ar apară de toate bolile non-genetice. Cât credeți că ar costă? Cu siguranță nu doar un leu.