Moderația în nutriție

Capacitatea de a fi moderați atunci când mâncăm și când gătim este cel mai important lucru și mult prea des reprezintă veriga lipsă din alimentația noastră. Dacă acum mulți ani acest lucru nu era o problemă, în zilele noastre tindem să mâncăm fie prea mult dintr-un aliment, fie încercăm să-l eliminăm în totalitate.

Pe zi ce trece porțiile devin din ce în ce mai mari, devenind totul, parcă, supradimensionat. Vrem să mâncăm cât mai mult și cât mai ieftin. Pe de altă parte însă vedem reclame pentru produse cu 0% grăsimi sau fără zahăr la toate supermarketurile. Din păcate suntem adesea păcăliți de aceste reclame și ne atrag din ce în ce mai mult să cumpărăm astfel de produse. Care este secretul lor? Faptul că sunt foarte categorice. Trăim într-o societate de tipul totul sau nimic. Ni se induce faptul că zahărul este rău încă de când suntem mici și atunci când vedem un produs fără zahăr credem că automat este unul de calitate. Am ajuns să prețuim, din păcate, mult mai mult cantitatea în dauna calității, astfel încât, deși avem mult mai multe informații, mâncăm mai mult și mai prost.

Avem tendința din ce în ce mai mult să așteptăm sfaturi cât mai simple și mai categorice de la nutriționiști. Vrem să știm dacă zahărul e bun sau rău. Vrem să știm dacă sarea ne face bine. Vrem să știm dacă avem voie să consumăm carne sau nu. Vrem să știm dacă cafeaua este bună sau nu. Vrem răspunsuri clare iar dacă medicul din fața noastră nu ne dă un răspuns categoric avem mereu impresia că nu este suficient de bine pregătit. În medicină însă răspunsul la marea majoritate a întrebărilor este: Depinde.

Adesea cantitatea este cea care face diferența între bine și rău. Spunem adesea că făina albă sau zahărul sunt toxice pentru corp pentru a încerca să diminuăm consumul acestor alimente care a crescut dramatic în ultimii ani, cu mult peste limita normalului. Adevărul este, însă, ca atât făina albă cât și zahărul sunt surse de glucide și pot fi extrem de utile la sportivii de performanță, și nu numai, în anumite momente.

De multe ori ajungem să cumpărăm produse industriale fără zahăr în loc să facem ceva dulce acasă, cu zahăr, care ar fi, cu siguranță, mult mai sănătos față de prima opțiune. Dacă reușim să ne păstrăm pe drumul subțire al moderației, ne putem păstra pe termen lung sănătatea și implicit și greutatea fără nici un fel de problemă. Atâta timp cât suntem moderați putem mânca toate alimentele, cu o condiție însă: în marea majoritate a timpului să facem alegeri sănătoase.

Dacă totuși moderația vi se pare un concept greu de înțeles și doriți reguli mai clare, putem să ne facem un obicei de a mânca dulciuri sau fast-food, spre exemplu, doar în weekend. Sau, un alt sfat util ar fi ca toate dulciurile pe care le consumăm să fie făcute în casă.

De asemenea, există anumite momente cum ar fi zilele de naștere sau sărbătorile când avem adesea tendința să exagerăm. Aceste obiceiuri sunt permise dacă peste an respectăm o dietă cât mai aproape de cea ideală.

Și, sa nu uităm, moderația trebuie abordată tot cu moderație. Iar pentru a ajunge pe drumul moderației este nevoie de a culege informații bune din surse sigure pentru că altfel putem merge foarte ușor pe drumul exceselor având falsa impresie că suntem moderați.

Sursă imagine: Freepik.com

Mircea Purcaru
Mircea Purcaru
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Doctorand în știința sportului și educație fizică
Membru în Colegiul Medicilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *