5 nutrienți de top în lupta cu noul Covid-19
O să încep această prezentare prin a spune că o nutriție sănătoasă nu ține loc de păstrarea distanței dintre persoane, de purtarea măștii și de spălatul des pe mâini.
Auzim adesea statistici din ce în ce mai îngrijorătoare. Numărul de infecții cu noul coronavirus este din ce în ce mai are, iar pacienții care ajung în stare critică sunt din ce în ce mai mulți. Sunt tineri care fac forme grave și rămân cu sechele, sunt bătrâni care fac forme ușoare și își revin imediat. Poate părea că totul e lipsit de logică și că este vorba doar de noroc. Însă este chiar așa?
Știm că nu suntem egali în fața bolii. Deși ne place să credem asta, egalitatea de șanse atunci când ne confruntăm cu probleme medicale nu există. Practic, la fel cum un elev silitor va ajunge să aibă media 10 la finalul clasei, iar peste ani va ajunge un om de succes, așa cum ne place nouă să spunem, tot la fel, și comportamentul nostru zilnic ce ține de stilul de viață ne influențează rezistența în fața bolilor.
Practic, cu cât mâncăm mai sănătos și cu cât facem mai multă mișcare, cu atât avem șanse mai mari să trecem cu bine peste boală. Invers, cu cât mâncăm mai multe alimente care ne cresc inflamația în corp și cu cât facem mai puțină mișcare, cu atât șansele să facem o forma gravă de boală cresc.
Într-un protocol oficial pentru tratamentul preventiv al infecției cu Covid-19, există o serie de substanțe care ajută mult în acest sens. Practic, consumul acestor substanțe nu va duce la scăderea riscului de infectare ci va duce la scăderea riscului de a face o formă gravă de boală în caz de infecție. Aceste substanțe sunt:
1. Vitamina C
Necesarul de vitamina C pentru prevenția formelor grave de Covid 19 este cu mult peste necesarul zilnic normal, însă poate fi obținut prin consumul alimentelor bogate în această vitamină. Acestea sunt:
- Sucul de acerola. Este foarte bogat in vitamina C. 50ml de două ori pe zi este doza optimă în acest sens
- Citricele
- Kiwi
- Ardei
- Guava
- Broccoli
2. Quercetina
Aceasta este o substanță ce se găsește în multe alimente de origine vegetală. Ea este un foarte puternic antioxidant, dar are rol și antiinflamator și antiviral. Alimentele bogate în Quercetina sunt:
- Capere
- Mere
- Ceapă
- Fructe de pădure
- Broccoli
- Struguri
- Ceaiul verde
3. Zinc
Acest mineral este implicat în multe aspecte ale metabolismului celular și se folosește de multă vreme în tratarea simptomelor respiratorii. Alimentele care conțin zinc sunt:
- Stridiile. Acestea sunt extrem de bogate în zinc, 100 de grame pe zi reprezentând doza perfectă pentru profilaxia formelor grave de Covid-19.
- Carnea de vită
- Fructele de mare
- Puiul
- Lactatele
- Cerealele integrale
- Ciuperci
4. Melatonina
Se pare că nu este importantă doar în somn, ci și în prevenirea formelor grave de Covid-19. Aceast hormon este produs în mod natural de corpul nostru, însă nivelul ei în corp poate fi crescut de alimente. Principalele alimente care cresc nivelul de melatonină sunt:
- Sucul de vișine
- Peștele
- Ouăle
- Nucile
- Cerealele integrale
- Orez
5. Vitamina D
Aceasta vitamină are multe roluri benefice în organismul uman, printre care și funcționarea optimă a sistemului imun. Această vitamina este produsă pe perioada verii de corp atunci când stăm la soare, însă în perioada septembrie-aprilie se recomandă consumul de alimente bogate în această vitamina sau de suplimente alimentare. Alimentele bogate în această vitamina sunt:
- Peștele
- Uleiul de pește
O nutriție sănătoasă nu este singurul mod prin care putem evita ajungerea într-un stadiu grav al infecției cu Covid 19. Sportul, somnul și managerierea stresului sunt la fel de importante ca și nutriția. Iar păstrarea unei greutăți optime are un rol extrem de important în prognosticul acestei afecțiuni.
Dacă ai nevoie de un plan personalizat pentru a-ti crește rezistența în fața noului Covid-19 te poți programa la o consultație cu unul dintre specialiștii noștri.