Nutriția vârstnicului

Îmbătrânirea este un proces biologic normal, însă este un fenomen complex și un proces continuu, ce cuprinde numeroase modificări importante ale organismului. Acest proces este diferit de la persoană la persoană, fiind influențat de factori precum genetica, bolile și stilul de viață.  

Studiile au dovedit că o nutriție adecvată, care asigură toate principiile nutritive joacă un rol important în prevenirea accelerării fenomenului de îmbătrânire, precum și în diminuarea numărului de boli cronice, în scăderea perioadelor de spitalizare și a complicațiilor și în îmbunătățirea calității vieții.  

Care sunt modificările care au loc în timpul procesului de îmbătrânire și ce putem face pentru a ne crește calitatea vieții?

Modificarea compoziției corporale

Are loc pierderea de masă musculară, cu păstrarea sau chiar creșterea ţesutului adipos, proces numit obezitate sarcopenică. Procesul este cauzat de scăderea cantității și calității fibrelor musculare, lipsa activității fizice sau aportul alimentar scăzut de proteine. Pentru a încetini acest proces, este recomandată activitatea fizică moderată (mers, grădinărit, treburi casnice etc.) cel puțin 30 de minute pe zi, echivalentul a 5000 de pași sau a 200 de calorii. Aportul de proteine nu ar trebui crescut în mod obișnuit deoarece excesul de proteine ar putea afecta funcția renală.  

De asemenea, poate avea loc o reducere a masei osoase, de aceea, aportul corect de calciu și vitamina D este esențial pentru prevenția și tratamentul osteoporozei.  

Scăderea imunității

Odată cu înaintarea în vârstă, reacția imună este mai lentă și mai puțin eficientă, de aceea este importantă o dietă echilibrată și bogată în vitamine și minerale. 

Modificări gastrointestinale

Absorbția nutrienților poate fi afectată, de aceea bătrânii sunt sfătuiți să crească aportul de cereale (cel puțin o jumătate din totalul de cereale să fie sub formă integrală), legume și fructe (în special legume verzi închis, roșii și portocalii), lactate cu conținut scăzut de grăsime și să aleagă alimente mai bogate în nutrienți și fară zahar adăugat. Suplimentarea cu vitamine și minerale este de cele mai multe ori necesară, însă doar după consultarea unui medic și după efectuarea analizelor.

Modificări cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt influențate de factori precum fumatul, activitatea fizică și dieta. Pentru prevenția și tratamentul acestor afecțiuni este necesară o dietă săracă în sare, cu reducere a aportului de sodiu la 2-4g/zi şi suplimentarea dietei cu potasiu şi magneziu la cei în tratament cu diuretice. Limitarea alimentelor cu grăsimi saturate este un pas important în reducerea colesterolului și reducerea riscului de boală coronariană. Trebuie eliminate preparatele prăjite, precum și alimentele bogate în grăsimi (mezeluri, cârnați, unt, untură, margarină, lactate cu conținut crescut în grăsimi etc). Alegeți carnea slabă de pasăre, peștele, iaurturile slabe, legume și leguminoase.

Deshidratarea

Odată cu înaintarea în vârstă, senzația de sete se poate diminua, vârstnicii fiind mai susceptibili la deshidratare, mai ales în caz de temperaturi crescute, febră sau tratament cu diuretice. Deshidratarea se poate manifesta prin senzația de slăbiciune, oboseală sau confuzie. De aceea este încurajat consumul a cel puțin 1.5 litri de lichide pe zi.

Nu este niciodată prea tărziu să pui accentul pe nutriție și pe activitatea fizică pentru prevenirea bolilor și pentru creșterea calității vieții.

Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *