Superstițiile culinare de revelion și beneficiile nutriționale ale acestora
Nicio altă noapte nu este mai încărcată de superstiţii ca noaptea de Revelion, în care multe persoane respectă cu strictețe câteva tradiții și obiceiuri, considerând că în acest fel le va merge bine tot anul. Noaptea de Revelion este deosebită și datorită preparatelor culinare servite în fiecare colț al lumii, iar de-a lungul timpului au existat multe superstiții legate și de acestea. Iată ce se spune că nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, dar și care sunt beneficiile nutriționale ale câtorva preparate.
Peștele
Conform superstițiilor, peștele este nelipsit în noaptea dintre ani. Se spune că în felul acesta, în Noul An, te vei strecura printre probleme şi obstacole cu agilitatea unui peşte în apă, iar solzii acestuia, ce se aseamănă cu banii, vor aduce abundență. Lăsând la o parte simbolistica, peștele aduce și numeroase beneficii nutriționale. Peștele alb (merluciu, cod, știucă, șalău) are un conținut redus de grăsime și reprezintă o sursa bogată de iod, fluor, vitamina A și D. Peștele gras (macrou, hering, crap, păstrăv, ton sau somon) reprezintă o sursă foarte bună de omega 3, vitamine și minerale, putând astfel contribui la reducerea nivelului de colesterol și a riscului de afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, peștele este și o sursă de proteine de calitate superioară.
Strugurii
Acest obicei provine din Spania și America Latină, unde oamenii mănâncă 12 boabe de struguri pentru fiecare bătaie a ceasului la trecerea dintre ani, punându-și câte o dorință. Porția medie de struguri este însă de aproximativ o cană, iar aceasta ne aduce numeroase fibre, vitamine (vitamina C și A), potasiu, fier și folati. Strugurii au de asemenea un nivel ridicat de antioxidanți importanți pentru sănătatea ochilor, cum ar fi luteina și zeaxantina, dar și de polifenoli, care pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, pancreas, prostată sau colon.
Iar dacă tot suntem la struguri, nu putem omite nici beneficiile unui pahar de vin roșu, care băut cu măsură are proprietăți antiaterogene și contribuie la reducerea riscului bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat tip 2 şi a litiazei biliare.
Lintea
În Italia, oamenii mănâncă linte de Revelion deorece aceasta este simbolul abundenței, bobul de linte fiind asemănător cu vechile monede romane. Lintea împreună cu fasolea, mazărea, năutul sau soia, fac parte din familia de leguminoase, pe care este bine să le consumi pe tot parcursul anului, pentru că, deși au un conținut caloric ridicat, sunt surse bogate de amidon și fibre, au o încărcătură glicemica scăzută (ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge) și sunt o sursă vitală de fier și zinc.
Rodia
Tradiția provine din Turcia, culoarea roșie a rodiei simbolizând inima omului sănătos. Mai mult, medicii recomandă consumul de rodii datorită efectelor benefice pentru sănătate, conținând de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu sau ceaiul verde și numeroase vitamine, dintre care menționăm: vitamina A, B5, K, vitaminele C și E, precum și acid folic și minerale de bază pentru organism.
Lista poate continua, superstițiile crescându-ne încrederea în noi, ne ajuta să intram mai optimiști în Noul An. Însă nu trebuie să uitam că de fapt, a avea sau nu un ,,An Nou mai bun’’ depinde doar de noi, de acțiunile, de ambițiile și de alegerile noastre.