Drumul către succes este alcătuit din pași mici – Partea a II-a
Ne putem ridica la înălțimea obiceiurilor noastre și putem fi extraordinari. Dar, cum putem crea obiceiuri înalte?
Cele 4 etape ale formării unui obicei nou sunt: observarea, dorința, acțiunea și plăcerea.
Observarea
Pentru observare, primul pas este găsirea clarității, iar pentru a avea claritate ai nevoie de un plan. În loc să ne bazăm pe prezența motivației de a face un lucru, implementăm un plan pe care îl fixăm în calendarul nostru. O altă tehnică pe care o sugerează scriitorul James Clear este să concepi un plan de eșec. Poate sună ciudat, dar călătorește în timp 6 luni în viitor și imaginează-ți că nu ți-ai atins scopul și caută motivele pentru care nu ai reușit ceea ce ți-ai propus. Găsind aceste piedici ipotetice, ai șanse foarte mari ca atunci când apar cu adevărat niște probleme să fii pregătit dinainte cu soluții.
Dorința
Foarte multe dorințe vin din mediul ce ne înconjoară. Ne dorim lucruri pentru că ne sunt accesibile și chiar dacă nu ne sunt, noi suntem arhitecții propriei noastre vieți și putem modela mediul din jur să se potrivească nevoilor noastre. Nu putem evolua sau dobândi obiceiuri bune într-un mediu negativ.
Acțiunea
James Clear spune că „Orice scop pe care vrei să îl atingi este un punct pe o scară a repetițiilor„. Astfel, odată cu creșterea mărimii dorinței noastre, crește și numărul de repetări ale obiceiului bun care ne va îndeplini dorința. Cu alte cuvinte, vrei să slăbești și să fii în formă bună, trebuie să mergi la sală sau să faci efort fizic mai mult de o dată pe săptămână. Nu e suficient să ai doar o masă sănătoasă pe zi pentru a mânca sănătos. De asemenea, este mai benefic să te concentrezi pe începerea obiceiului și pe planul de acțiune, decât pe rezultatul final.
Plăcerea
Singurul motiv pentru care repetăm ceva este pentru că ne face plăcere. Ca să poți repeta un obicei de multe ori, timp îndelungat, trebuie să îl faci să îți placă, să te facă fericit și să îți aducă beneficii pe parcursul călătoriei tale spre scopul final. Problema este că majoritatea obiceiurilor bune au beneficii ce se manifestă ceva mai târziu. Cheia este să găsești recompense mai rapide care să îți valideze munca și să te împingă să continui.
Reprogramează-ți mintea pentru a vedea partea bună a unui obicei dificil. În loc să asociezi mersul la sală cu oboseala, schimbă-ți perspectiva și gândește-te la beneficii: vei fi mai puternic, vei avea imunitatea mai bună și îți vei crește încrederea în tine.
Cât durează să formezi un obicei nou?
Studiile arată că un alt aspect este mai important decât numărul de zile sau luni în care realizam acel obicei. Acesta este numărul de repetări. Cu cât repetăm mai mult un obicei cu atât creierul va căuta moduri în care să îl facă mai ușor pentru a conserva energie și a fi mai eficient.
Un alt aspect foarte important în adoptarea unor obiceiuri sănătoase este să reduci rezistența întâmpinată în efectuarea obiceiului respectiv. Dacă vrei să mergi la sală mai des, ia cu tine echipamentul la locul de muncă și mergi direct de acolo la sală. Dacă îți dorești să ai o alimentație mai sănătoasă, nu cumpăra mâncare procesată și umple-ți frigiderul cu alimente sănătoase.
Regula 3-2-1
Se referă la realizarea unei sarcini în 3 secunde din momentul intenției. Atunci când ajungi cu numărătoarea la 0 trebuie să faci ceea ce ți-ai propus. Această regulă se aplică foarte bine sarcinilor mici de tipul: curățenie, dus gunoi, spălat vase, strâns haine. Atunci când realizăm sarcini mici creierul nostru simte recompensa realizării unui lucru și este mai înclinat să rezolve altă problemă. Intrăm într-un momentum sau „flow” al reușitelor, care ne mulțumește și ne alimentează motivația pentru a continua să reușim.