Cele 8 sfaturi utile pentru un somn odihnitor
Știm cât de important este somnul pentru sănătatea noastră. Și mai știm că nu doar cantitatea, ci și calitatea somnului contează. Ce putem face însă pentru a ne bucura de un somn odihnitor și a ne îmbunătăți calitatea somnului?
Respectarea câtorva simple măsuri de igienă a somnului pot rezolva dificultățile de adormire sau trezirea nocturnă.
- Mențineți un orar regulat de somn: aflați care este intervalul dumneavoastră optim de somn și încercați să-l mențineți în fiecare zi, respectând aceleași ore de culcare și trezire, inclusiv în timpul weekend-ului, când nu ar trebui depășit intervalul cu mai mult de o oră.
- Stabiliți-vă rutine zilnice în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică.
- Petreceți cât mai mult timp afară, la lumina naturală, mai ales dimineața și evitați expunerea la lumină înainte de culcare: hipofiza secretă un hormon numit melatonină, care are rol în inițierea și menținerea somnului, contribuind la reglarea ritmului cicardian. De aceea, la întuneric, se secreta mai multa melatonină ce facilitează starea de somnolență, iar când este lumina, secreția diminuă, permițandu-vă să fiți alert, treaz.
- Evitați cofeina cel puțin 5 ore înainte de culcare
- Evitați mesele bogate cu 3 ore înainte de culcare: daca vă este foame înainte de culcare, poate fi util să consumați alimente ce combina carbohidrați și triptofan, care promovează somnul: cereale integrale cu lapte, pește, carne de curcan etc.
- Evitați consumul de alcool înainte de culcare: deși vă poate ajuta să adormiți mai repede, alcoolul scade calitatea somnului și facilitează trezirile pe timpul nopții
- Creați-vă o atmosfera relaxantă în dormitor: camera aerisită, cu temperatura optimă intre 18-21 grade, pat confortabil.
- Evitați să vă gândiți la problemele de peste zi: puteți nota pe o hârtie tot ce aveți de rezolvat și să amânați grijile pentru a doua zi, deoarece de dimineața veți fi mai creativi și mai productivi.