Grăsimea corporală – Tipuri de grăsime

Toți ne dorim acel ”corp de plaja”, cu cât mai puțină grăsime și eventual o musculatură bine definită, totuși trebuie să înțelegem că și grăsimea are un rol foarte important în funcționarea sănătoasă a organismului. Când auzim cuvântul organ, ne gândim la ficat, rinichi, inima etc., însă trebuie să avem în vedere rolurile complexe – furnizare și depozitare a energiei, stocare de vitamine (A, D ,E ,K), termoreglare, sechestrare a unor medicamente și substanțe toxice, secreție și transformare hormonală, protecția organelor interne împotriva loviturilor – pe care grăsimea le îndeplinește, de aceea trebuie considerată un veritabil organ.
Grăsimea corporală este clasificată în funcție de aspect, de rolul îndeplinit și localizare în mai multe tipuri:
1. Grăsimea brună
În ultimul timp a primit tot mai multă atenție din partea cercetătorilor. Acest tip de grăsime joacă un rol important în menținerea temperaturii corpului. Nou-născutul și copilul mic au mai multă grăsime brună, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea acesteia scade, astfel adultul cu o greutate normala are aproximativ 1kg de grăsime brună. Paradoxal, s-a observat că persoanele obeze au mai puțină grăsime brună decât cele cu o greutate normală. Foarte interesant este faptul că stimularea acestei grăsimi, prin expunere la temperaturi scăzute (dormitul la 18-20 grade, dușurile reci), duce la o ardere suplimentară de calorii (+300-500 kcal/zi), la creșterea cantității de grăsime brună și la o scădere mai rapidă în greutate.

2. Grăsimea albă:
Este în cantitatea cea mai mare în corp. Produce hormonul numit adiponectină cu rol anti-inflamator și protectiv împotriva diabetului zaharat de tip 2, bolilor cardiovasculare și al obezității. Când aceasta este în cantități mai mari, adică în cazul persoanelor obeze și supraponderale, s-a observat o scădere a secreției de adiponectită, necunoscându-se cu exactitate motivul.
3. Grăsimea subcutanată (grăsime albă):
Se regăsește imediat sub piele. Prin utilizarea unor instrumente speciale, de măsurare al acestui tip de grăsime, putem aprecia procentul de grăsime corporală. La femei, aceasta se găsește predominant la nivelul feselor, coapselor și sânilor, iar la bărbați la nivelul abdomenului. Această dispoziție a grăsimii specifică sexului masculin și feminin, este determinată hormonal (testosteron în cantitate mult mai mare la bărbați, respectiv estrogen în cantitate mult mai mare la femei).

4. Grăsimea viscerală (grăsime albă)
Este dispusă în jurul organelor interne (ficat, rinichi, inimă etc.), protejându-le de diferite traumatisme. La persoanele supraponderale și obeze, s-a observat că, această grăsime este în principal responsabilă de efectele negative asupra sănătății. Ea favorizează apariția diabetului zaharat de tip 2, bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, demență) și al diferitelor tipuri de cancer.