Tu ce știi despre vitamina D?

Vitamina D, supranumită și vitamina soarelui, este o vitamina care este formată de către pielea care este expusă la soare. Aceasta are foarte multe funcții în corpul nostru pentru menținerea unei sănătăți optime. Este implicată în mod direct în funcționarea sistemului imun, lucru extrem de important în această perioadă, dar este implicată și în menținerea sănătății sistemului osos. Deși se cunoaște de mult importanța acestei vitamine, un procent important de persoane au un deficit.

Ce este vitamina D și de ce este ea importantă?

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, adică se absoarbe foarte bine când consumăm grăsimi și este stocată la nivelul țesutului adipos și în ficat.

Deși vitamina D poate fi găsită și în alimente precum ciupercile, somonul, codul, uleiul de pește sau în ouă, cea mai importantă sursă de vitamina D vine din producerea pielii sub influența soarelui. Practic, razele UV din soare transformă colesterolul din piele în vitamina D3.

Vitamina D are un rol important în menținerea nivelului optim al calciului și al fosforului, două minerale implicate în menținerea sănătoasă a oaselor. De asemenea, vitamina D ajută și la funcționarea optimă a sistemului imun, reduce riscul de boli cardiace și de anumite tipuri de cancer.

Cercetările au arătat că un nivel scăzut de vitamina D duce la un risc crescut și de scleroză multiplă dar si de deces.

Care este nivelul optim de vitamina D din sânge?

În general, borna de 30 ng/mL este considerată ca fiind limita peste care trebuie să trecem pentru a avea un nivel optim de vitamina D. Însă cu cât nivelul este mai ridicat, cu atât este mai bine.

De câtă vitamina D avem nevoie?

Nivelul optim de consum de vitamina D pe zi este între 400 și 800 UI/zi. Totuși, această cifră nu este unanim recunoscută de experți, întrucât sunt foarte mulți factori care influențează nivelul optim, precum culoarea pielii, vârsta, nivelul actual de vitamina D, distanța față de ecuator, expunerea la soare, etc.

Cercetările au arătat că un consum de 1000 UI/zi, ajută circa jumatate din persoanele cu deficit de vitamina D să atingă nivelul optim, pe când un consum de 2000 UI/zi este suficient pentru aproape toate persoanele care au deficit.

Altfel spus, la persoanele cu deficit, suplimentarea cu doze între 1000 UI și 2000 UI/zi este cea mai bună variantă. Există studii care arată că se pot obține beneficii și cu doze de până la 4000 UI/zi.

Există totuși un nivel peste care dacă trecem, consumul de vitamina D devine toxic? Da, există, însă această bornă este foarte greu de atins: 50.000 UI/zi, un timp îndelungat, ceea ce înseamnă de peste 20 de ori doza recomandată.

Mircea Purcaru
Mircea Purcaru
Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Doctorand în știința sportului și educație fizică
Membru în Colegiul Medicilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *