Nutriția în diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă între 90 și 95% dintre toate cazurile diagnosticate de diabet. Este o boală progresivă, ce poate afecta semnificativ stilul de viață, prin riscul de a dezvolta complicații micro și macrovasculare, încă de la primele valori glicemice crescute.

Greutatea în exces este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru apariţia diabetului de tip 2, din cauza creșterii insulino-rezistenței, care contribuie la distrucția celulelor beta pancreatice. De multe ori, doar prin scăderea în greutate, pacienții își pot scădea dozele sau pot chiar renunța la medicația antidiabetică. Astfel, menținerea unei regim echilibrate, împreună cu un exercițiu fizic regulat sunt esențiale în controlul acestei afecțiuni.  

Studiile arată că nu există un procentaj ideal al caloriilor consumate din carbohidrați, proteine sau lipide. Scopul persoanelor cu diabet zaharat este sa adopte o dietă individualizată, cu ajutorul căreia să-și mențină constant nivelul zahărului din sânge cât mai aproape de limitele normale, printr-o monitorizare regulată.

Iată 5 sfaturi pentru un control cât mai bun al diabetului de tip 2:

1. Consumă alimente cu indice glicemic scăzut

Indicele glicemic al unui aliment definește puterea acestuia de a crește glicemia, după consumul unei cantități de 100 g de glucide din acel aliment. Acesta reprezintă de fapt rapiditatea cu care un aliment crește glicemia, dar este caracterizat și de intervalul de timp în care un anumit nivel al glicemiei este menținut constant.

Astfel, aceeași cantitate de carbohidrați, provenită din alimente diferite, mărește în mod diferit glicemia. Cu cât indicele glicemic al unui aliment este mai mic, cu atât glicemia crește mai puțin.

Alimentele cu indice glicemic scăzut conțin glucide complexe, cu absorbție lentă. Dintre acestea fac parte cerealele integrale (ovăz, orz, quinoa, pâine integrală, orez brun, paste integrale), leguminoasele (mazărea, fasolea, lintea), fructele și legumele.

Atenție însă, înainte de a cumpăra un aliment pe care scrie că este produs din cereale integrale, citiți eticheta și verificați dacă cerealele integrale sunt primul ingredient. Dacă pâinea este mai închisă la culoare, nu înseamnă că aceasta conține predominant făină integrală.  

Alimentele cu indice glicemic ridicat (zahăr, cereale rafinate) cresc brusc glicemia, cu o scădere la fel de bruscă din cauza absorbției rapide, ceea ce duce la apariția mai rapidă a senzației de foame și la o suprasolicitare a pancreasului.

2. Consuma cât mai multe legume

Adaugă la fiecare masă cel puțin 1 porție de legume, în special legume de culoare verde intens și galben-portocaliu. Acestea sunt sărace în grăsimi, au puține calorii si sunt bogate în fibre, care încetinesc eliberarea glucozei în sânge. Cartofii conțin o cantitate crescută de amidon, de aceea nu trebuie consumați excesiv. Conform studiilor, cartofii dulci au un indice glicemic mai scăzut și sunt mai bogați în fibre și nutrienți față de cei albi.  

3. Atenție la produsele cu zahăr adăugat

Zahărul poate fi ascuns în alimente sub diferite forme precum: sirop de glucoză sau porumb, melasă, maltoză, sucroză sau dextroză, de aceea este important să citiți cu atenție ambalajul produselor. Câteva din alimentele cu mult zahăr adăugat, ce trebuie consumate cât mai rar sau deloc sunt: produsele de patiserie, prăjiturile, dulciurile din comerț, iaurtul cu fructe, produsele fast-food sau cerealele rafinate.

4. Consumă desertul în mod inteligent!

Este important ca persoanele cu diabet zaharat să reducă pe cât posibil dulciurile, însă cheia este adoptarea unui regim alimentar echilibrat si nu restrictiv, de aceea este important să știm cum să ne ,,răsfățam’’ din când în când cu un desert, fără să ne fie afectată glicemia.

Optează pentru dulciurile preparate în casă, din făină integrală, cu conținut redus de zahăr sau cu îndulcitori.

De asemenea, atunci când știi că urmează să consumi un desert la o masă, scade cantitatea de carbohidrați din alte surse (evită să mănânci pâine la masa respectivă sau consumă legume și carne slabă în loc de paste sau cartofi)

Evită să mănânci dulciurile separat! Consumate după masă, împreună cu alte alimente, nu duc la o creștere bruscă a glicemiei.

5.  Alegeți farfuria ideală 

Asociația Americană de Diabet recomandă ca jumătate de farfurie să fie formată din legume, un sfert din o sursă de proteină slabă (carne slabă, pește, lacatate cu conținut scăzut de grăsime) și un sfert din cereale integrale sau leguminoase. Puteți adăuga fără probleme o cantitate mică de grăsimi sănătoase precum ulei de măsline, nuci, alune, fistic sau caju.

Pe lângă toate aceste sfaturi, o activitate fizică regulată este esențială în controlul diabetului pentru că previne creșterea în greutate și crește consumul de glucoză din sânge, ajutând celulele să devină mai sensibile la acțiunea insulinei.

Dr. Ruxandra Calapod
Dr. Ruxandra Calapod
Medic Rezident Endocrinologie. Pasionată de nutriție și sport. Interesată de promovarea unui stil de viață sănătos prin găsirea unui echilibru nutrițional menit să ne ghideze și să ne protejeze pe parcursul întregii vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *